Cele mai frecvente intrebari legate de cursul valutar

cursul valutar

Desi fiecare dintre noi am avut de-a face la un moment dat cu o casa de schimb valutar, putini dintre noi stim exact care sunt mecanismele pe baza carora sunt stabilite cotatiile cursului valutar sau cum putem face sa gasim cel mai bun curs pentru o anumita moneda. Din acest motiv, ne-am gandit sa va prezentam o lista cu cele mai frecvente intrebari despre cursul valutar sis a incercam, pe cat posibil, sa lamurim aspectele cele mai importante legate de piata valutara.

  1. Cine stabileste cursul valutar?

In fiecare tara exista o institutie autorizata, numita Banca Centrala care stabileste zilnic cotatiile de curs valutar. In Romania, aceasta institutie este, in mod evident, Banca Nationala Romaneasca (BNR), care are grija ca moneda nationala sa ramana in cote normale, comparative cu celelalte valute.

  1. Care sunt factorii care determina fluctuatiile de curs valutar?

Exista o serie de factori care influenteaza evolutia cursului valutar. Printre cei mai cunoscuti se numara raportul dintre cerere si oferta, adica diferenta dintre interesul pentru o anumita moneda si oferta de moneda existenta pe o piata la un moment dat. Un alt factor important care determina modificari este rata inflatiei, care, cu cat este mai mare intr-o tara, cu atat determina scaderea in valoare a monedei nationale. Rata dobanzii sau evolutia ei, mai bine zis, este un alt pion important care genereaza fluctuatii ale cursului valutar.

  1. De ce difera cotatiile de curs valutar de la o banca la alta?

Cu toate ca orice banca si casa de schimb ar trebui sa respecte cotatiile date de cursul valutar BNR, exista foarte multe institutii care aleg sa ofere propriile preturi clientilor cu scopul de a castiga profituri mai mari. Bancile si casele de schimb au dreptul sa decida propriile cotatii de curs valutar, insa acestea ar trebui sa fie cat mai apropiate de ce impuse de Banca Nationala a Romaniei.

  1. Cum se calculeaza cursul valutar?
Vezi si:  Ministerul Finanţelor a atras peste 589 milioane de lei de la banci

Pentru a evita sa intram in detalii tehnice, vom vorbi in linii mari despre modalitatea de calcul a cursului valutar. In general, valoarea unei monede in raport cu alta este stabilita in functie de principiul pietei libere, care presupune ca o moneda sa fie comparata cu alta in functie de raportul dintre cerere si oferta. Mai exact, putem exemplifica aceasta metoda astfel: daca in Romania se inregistreaza, la un moment dat, o cerere foarte mare de dolari americani, inseamna ca tot mai multa lume este dispusa sa cumpere dolari in schimbul monedei nationale (RON). Acest lucru duce automat la o lipsa de interes fata de moneda nationala, care se va deprecia, in mod evident, in raport cu dolarul american.