Ce efecte va avea modificarea programului Prima Casa

programului Prima Casa

De la aparitia programului Prima Casa, lansat de guvernul Boc cu surle si trambite, acesta nu a revitalizat piata imobiliara insa a reusit sa ofere sansa unor romani de a accesa un credit cu o dobanda mai mica.

Majoritatea creditelor acordate prin acest program sunt pentru achizitia unei locuinte vechi, si nu pentru cumpararea unui imobil nou. De altfel, in ultimul an numarul de locuinte nou construite se apropie de valorile inregistrate la inceputul anilor 2000.

Obiectivul programului de sprijinire a pietei imobiliare a fost indeplinit doar pe jumatate, fiind favorizati vanzatorii de apartamente vechi, in fata dezvoltatorilor. Cu toate acestea, programul nu a reusit sa opreasca prabusirea preturilor la apartamente, care au ajuns sa fie mai ieftine cu 50% fata de anul 2008, cand romanii plateau oricat pentru un apartament.

Incepand cu acest an, guvernul intentioneaza sa modifice datele programului, creditele Prima Casa din 2013 urmand sa fie acordate doar pentru cumpararea unei locuinte noi. In acest fel se doreste stimularea constructiei de locuinte noi, care se traduce in locuri de munca si investitii in economie.

Va reusi modificarea programului sa revigoreze sectorul constructiilor de locuinte? La aceasta intrebare, raspunsul cred ca nu este unul foarte pozitiv.

Dezvoltatorii de locuinte aproape ca au disparut deoarece bancile nu le mai acorda credite pentru investitii, asa cum o faceau inainte de 2009, iar cererea pentru locuinte noi nu este atat de mare pe cum anticipau acestia acum cativa ani.

In plus, se obisnuisera cu profituri imense, de peste 50%, ceea ce nu mai este posibil acum, cand preturile au scazut atat de mult. Oricine era dezvoltator in urma cu cinci ani, clientii cumparau locuintele din faza de proiect, dezvoltatorul le arata o schita si terenul unde se ridica blocul. Si pentru ca cererea era mare, se platea un avans cat mai mare pentru a fi siguri ca peste 1 an sau 2 se vor muta in casa noua.

Vezi si:  Biletele de avion costa tot mai mult

Unii dintre acesti clienti sunt acum in procese cu dezvoltatorii pentru a recupera avansul platit, sau macar o parte din el. Sansele sunt insa mici, marea majoritate sunt in faliment, iar cei mai mari creditori sunt bancile.

Si astfel, clientii platesc in continuare ratele lunare la creditele de nevoi personale cu sau fara ipoteca, ipoteca fiind pe un alt imobil detinut de ei sau altii care sau oferit sa ii ajute cu garantia, pentru avansul platit dezvoltatorului, insa sansele de a se muta in casa nou sunt minime.

Modificarea programului Prima Casa va stimula doar partial cererea pentru locuinte noi, acestea sunt mai scumpe fata de locuintele vechi, iar majoritatea romanilor nu isi permit aceste preturi.