Evolutia cursului valutar dintre euro si leu

cursul bnr

Cursul de schimb valutar euro – leu a devenit una dintre cele mai ingrijoratoare situatii pentru cei mai multi dintre romani. Studiile recente efectuate de analistii financiari arata ca euro va ajunge pana la 4.6 lei in luna decembrie a anului curent, ceea ce provoaca panica in randul populatiei, care trebuie sa plateasca, din aceasta cauza, rate mai mari la banci.

Cauza principala determinata de analisti este situatia de instabilitate politica si a presiunilor externe suferite de tara noastra, care au determinat o depreciere masiva a leului in raport cu euro.

„Noua noastra prognoza de curs valutar este de 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei de instabilitate mai lunga decat se estima initial si a climatului extern nefavorabil”, afirma analistul BCR Eugen Sinca pentru revista online Business24.

Cu toate acestea, acelasi analist prevede ca leul isi va reveni abia in prima jumatate a anului 2013, cand euro va ajunge la 4,48 de lei in luna martie a urmatorului an: „Credem ca BNR va pastra regimul de curs flotant administrat si va limita o miscare prea puternica a leului. Transferul dinspre curs spre inflatie este puternic si asimetric in Romania, iar preturile de consum cresc imediat dupa o depreciere a leului. Daca adaugam si posibila majorare a preturilor alimentelor in a doua jumatate din 2013, precum si majorarile pretului reglementat la energie, avem ingredientele unei accelerari a inflatiei pentru restul anului. Avansul inflatiei si ponderea ridicata a creditarii in valuta sunt motive importante pentru un curs de schimb stabil la actualul nivel”, a spus Sinca.

Tot mai multi romani se plang de faptul ca bancile afiseaza cotatii de curs valutar online aberante in ceea ce priveste raportul dintre leu si euro, ceea ce ii oblige sa scoata din buzunare si mai multi bani pentru a-si plati ratele la banci. Mai mult decat atat, in situatia in care tot mai multe plati au ajuns sa fie efectuate in euro, in tara noastra, criza este resimtita de toate categoriile de populatie. Singurul avantaj adus de aceasta depreciere a leului in raport cu euro este acela ca cei care primesc bani de la rudele ce lucreaza in strainatate, pot schimba sumele in euro pentru valori mai mari in lei decat in anii precedenti.

Vezi si:  A scazut inflația, nu si prețurile

Cu toate acestea, nici cei care lucreaza in strainatate nu mai trimit bani la fel de des ca inainte, mai ales ca si in alte tari europene se resimte criza financiara existenta, de altfel, la nivel global.

Asadar, pentru a avea parte de cel mai bun curs de schimb valutar trebuie sa urmarim cursul BNR si sa cautam banca sau casa de schimb care ofera valori cat mai apropiate impuse de Banca Nationala. In rest, nu avem altceva de facut decat sa asteptam ca situatia economica din tara sa se imbunatateasca, iar piata valutara sa ajunga la cote mai stabile.