Frigidere stradale cu mancare gratis

In mai multe orase din Elvetia si-au facut aparitia frigiderele stradale cu diverse produse: legume, fructe, sandvisuri ambalate si alte produse alimentare. Oricine are nevoie se poate servi.

Ideea apartine unui ONG, care a intitulat acest proiect „Free-Go”, de la cuvantul frigider, in limba franceza. Scopul frigiderelor stradale e dublu: reducerea risipei alimentare si, automat, reducerea poluarii. Frigiderele stradale sunt o solutie binevenita pentru oameni cu venituri mici, batrani si studenti. Primele au fost un Geneva, dar acum Free-go au fost amplasate si in alte orase.

„E o retea de frigidere cu autoservire pentru reducerea risipei alimentare in Geneva si pentru a-i face pe locuitorii din Geneva mai constienti de faptul ca trebuie sa reduca amprenta asupra mediului prin gesturi zilnice de solidaritate cu comunitatea’ – declara Marine Delevaux, director de proiect la Free-Go.

De regula, frigiderele se golesc cam intr-o ora doua dupa ce sunt umplute. Dar nimeni nu ia mai mult decat strictul necesar. „E foarte buna ideea. Iau capsune, cirese, alte fructe. Imi place ca sunt gratis” – a marturisit jurnalistilor de la Aptn, Shala Moradi, o casnica iranianca, in varsta de 65 de ani, care de zece ani locuieste in Elvetia.

In frigiderele stradale aduc legume, fructe si alte produse alimentare restaurantele, micile magazine, dar si oamenii care au un surplus in frigider. Sunt marfuri inca bune de consumat, chiar daca, in magazine, de exemplu, ele ar fi ocolite de clienti.

„Am venit sa aduc rosii. Noi avem o gradina de legume, locuiesc in apropiere, si am foarte multe rosii. Vreau sa dau si altora, e placerea mea sa ajut comunitatea, mai ales ca e un cartier cu multi oameni care chiar au nevoie” – spunea Severine Cuendet, profesoara in varsta de 54 de ani.

Vezi si:  Întâmpină toamna cu corpul pregătit printr-un program de detoxifiere

Este interzisa aducerea de mancaruri preparate sau de bauturi alcoolice

AM