Canicula i-ar putea descuraja pe turisti sa-si petreaca vacanta in sudul Europei

Schimbarile climatice schimba si obiceiurile turistice. Potrivit unui studiu, turistii sunt mai putin tentati sa revina in zone unde acum este foarte cald.

E vorba in special de Spania. Mai ales britanicii si americanii fug de canicula.

Impactul caniculei

Studiul privind schimbările climatice examinează efectele pe care valurile de căldură din ultimele două veri le-au avut asupra turismului internațional în Spania. Concluzia este ca turistii care au avut de suferit din cauza caniculei sunt mai putin predispusi sa revina in Spania, in aceasta vara.

și concluzionează că turiștii internaționali care au suferit valuri de căldură în 2022 au fost mai predispuși să nu revină în Spania în vara următoare. Mai exact, dorinta de a reveni în Spania a scăzut în medie cu 13,8 la suta din cauza caniculei. În cazul turiștilor britanici și americani, tendința de a reveni a scăzut cu 34 la suta și, respectiv, 42 de procente. Aceste cifre sunt mult mai mari decât cele pentru vizitatorii de alte naționalități, cum ar fi francezii (-7,4 la suta) sau portughezii (-8,7 la suta).

„Vulnerabilitatea turismului internațional la valurile de căldură evidențiază marea sensibilitate a sectorului la schimbările climatice. Acest lucru subliniază importanța vitală pentru sectorul turismului de a juca un rol activ în lupta împotriva schimbărilor climatice și de a aplica măsuri preventive de adaptare pentru a atenua efectele sale negative”, se arată în raport. Pentru a atenua acest impact, centrul de cercetare CaixaBank sugerează să se investească în infrastructuri care să garanteze confortul turiștilor în scenarii climatice mai extreme, de exemplu, prin modernizarea hotelurilor și crearea de zone umbrite și verzi în zonele turistice.

Vezi si:  Un ziar dispare la 145 de ani de la înființare

Aceasta este concluzia unui studiu publicat săptămâna aceasta de Caixa Bank Research, ca parte a raportului său privind sectorul turismului pentru a doua jumătate a anului 2024. Scopul studiului este de a evalua impactul schimbărilor climatice asupra turismului în Catalonia și Spania. Conform concluziilor inițiale, punctul pozitiv îl reprezintă proiecția unei creșteri de 5% a PIB-ului turistic al Spaniei în 2024, mai mult decât dublu față de previziunile pentru întreaga economie, și peste 90 de milioane de vizite din partea turiștilor internaționali.

MM