Cea mai mare investitie facuta vreodata in cercetarea romaneasca: 20 de centre de excelenta

Finantarea acestora se ridica la 1,6 miliarde lei – precizeaza  Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID).

MCID anunta lansarea competitiei pentru Centrele de excelenta in cercetare, competitie al carei buget de 1,6 miliarde de lei reprezinta cea mai mare investitie din istoria cercetarii romanesti.

Cu aceste fonduri, MCID va operationaliza 20 de centre de excelenta, fiecare beneficiind de un buget cuprins intre 50.000.000 lei si 100.000.000 lei, in domenii de cercetare de varf, precum:

  1. digitalizare, industrie si spatiu;
  2. agricultura, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate si mediu.
  3. sanatate;
  4. energie, mobilitate si clima;
  5. securitate civila pentru societate;
  6. cultura, creativitate si societate incluziva.

Perioada de implementare a proiectelor este 5-7 ani. Depunerea proiectelor se face prin platforma online https://uefiscdi-direct.ro.

„Finantam cu 1,6 miliarde de lei in special resursa umana inalt specializata si punem accent pe colaborarea intre organizatiile de cercetare. Scopul acestei finantari este sa aducem impreuna cercetatori din mai multe domenii, pentru a obtine produse interdisciplinare, care sa depaseasca barierele traditionale ale stiintei si cercetarii. Ne dorim sa consolidam cercetarea romaneasca, sa atragem cercetatori de talie mondiala alaturi de cercetatorii nostri si sa construim poli internationali de performanta pentru a putea obtine un puternic impact in economie si in societate. Rezultatele generate de aceste fonduri substantiale trebuie sa ajunga in economie in urmatorii ani, Romania trebuie sa beneficieze de toate produsele fantastice ale mintilor geniale”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.

MM