Franta se bazeaza pe inteligenta artificiala pentru a castiga razboaiele viitorului

Armata franceza mizeaza pe AI (inteligenta artificiala) pentru a face diferenta pe campul de lupta. Pentru a realiza acest lucru, o agentie specializata va reuni toate proiectele aflate in curs de dezvoltare.

Inteligenta artificiala este acum peste tot, inclusiv pe campul de lupta. Pe cer, pe uscat, pe mare sau in spatiul cibernetic, AI ar trebui sa faca armele actuale mai performante, mai precise si mai eficiente. Guvernul francez vrea sa dezvolte AI pentru uz militar, iar pentru a realiza acest lucru, ministrul apararii, Sébastien Lecornu, a anuntat, in cadrul unui discurs adresat studentilor de la Scoala Politehnica, crearea unei agentii specifice: Amiad (agentia ministeriala pentru inteligenta artificiala in aparare).

Integrarea inteligentei artificiale in sistemele de armament ale armatei franceze nu este o noutate. O serie de experimente sunt deja in curs de desfasurare, iar razboiul din Ucraina a avut rolul de a le accelera. De exemplu, algoritmii sunt testati pe tunurile Caesar, astfel incat sa poata regla cu precizie ghidarea obuzelor pentru a atinge tinta la fiecare lovitura, cu scopul de a economisi munitie. In mod similar, dronele sunt echipate cu inteligenta artificiala capabila sa efectueze misiuni de recunoastere si de observare, chiar si in cazul bruiajului GPS. Ele pot chiar sa furnizeze coordonate precise ale pozitiilor inamice fara asistenta GPS. In marina, ele ajuta la recunoasterea semnaturii sonore a navelor si submarinelor.

O agentie care sa centralizeze proiectele de inteligenta artificiala

In lupta impotriva influentei digitale, armata dezvolta, de asemenea, inteligenta artificiala pentru a detecta automat deepfakes, care devin din ce in ce mai realiste si sunt folosite in scopuri propagandistice. In total, exista 400 de proiecte de inteligenta artificiala in curs de desfasurare in Franta. Agentia Amiad va avea rolul de a centraliza aceste proiecte si de a intensifica cercetarea si dezvoltarea.

Vezi si:  Cele mai inedite tehnologii folosite anul acesta

De asemenea, va accelera integrarea inteligentei artificiale in sistemele de armament. Pentru a procesa datele, ministerul va investi, de asemenea, intr-un supercomputer dedicat aplicatiilor militare in care datele sunt „strict secrete”. Acesta va fi cel mai puternic supercomputer dedicat inteligentei artificiale din Europa.

MM