Rezumat:
Oricine își dorește să beneficieze de tot confortul necesar unui trai ușor, adaptat condițiilor moderne de locuire, astfel că încălzirea locuinței și apa caldă menajeră sunt subiecte foarte importante. Pe piață există o mulțime de opțiuni, de la centrale pe gaz, la pompe de căldură. Cum faci alegerea corectă pentru casa ori apartamentul tău? Te informezi corect.
Și pentru că în momentul de față, centrala pe gaz este cea mai populară soluție de încălzire, în acest articol îți vom explica cum funcționează, ce tipuri există în funcție de tehnologia folosită, dar și care sunt principalele avantaje și dezavantaje. În acest fel, vei putea lua o decizie bine informată în cee ace privește achiziția unui astfel de echipament.
Cum funcționează o centrală pe gaz?
Principiul de bază este relativ simplu și ușor de înțeles. Centrala pe gaz transformă energia chimică a gazului în energie termică și o distribuie mai apoi în sistemul de încălzire. Practic, gazul este ars, iar căldura produsă încălzește apa din cazan. Apa caldă este apoi distribuită uniform în toată locuința/clădirea.
Centrală pe gaz cu condensare și fără condensare
În funcție de tehnologia folosită, centralele pe gaz se împart în două mari categorii, diferența fiind făcută de gradul de eficiență:
- Centrale termice pe gaz convenționale: Randamentul acestora ajunge până la aproximativ 90%
- Centrale termice pe gaz în condensare: Randamentul acestora poate ajunge până la 110%
Avantajele și dezavantajele centralei pe gaz
Cei care se pot lega ușor la rețeaua de gaz, pun acest tip de centrală termică în topul preferințelor. Iată care sunt avantajele, dar și dezavantajele cu care vine la pachet:
Avantajele centralei pe gaz
- Randament ridicat: Comparativ cu alte tipuri de centrale termice, cele pe gaz au o eficiență sporită, de multe ori acestea putând depăși procentul de 100%;
- Întreținere ușoară: Comparativ cu centrala pe lemne sau peleți, centrala pe gaz se întreține mult mai ușor. Astfel, dacă deții o central termică pe gaz, este suficient să programezi revizia o dată pe an;
- Accesibilitate: Comparativ cu energia electrică, gazul este în momentul de față mai ieftin. Atunci când facem o analiză din acest punct de vedere, trebuie să avem în vedere majorările din ultima perioadă și preconizările pe următorii ani cu privire la accesul la gazele naturale.
Dezavantajele centralei pe gaz
- Montajul: Pentru a instala o centrală electrică pe gaz, locuința trebuie să îndeplinească o serie de condiții. În plus, montajul se va realiza doar cu ajutorul companiilor autorizate. Altfel, riști să pierzi garanția;
- Costuri ridicate cu racordarea: Mulți renunță la această idee din cauza costurilor ridicate cu racordarea la rețeaua de gaze. Putem adăuga aici și timpul de așteptare. Poate dura destul de mult până când primești aprobările necesare.
Pe lângă aceste aspecte, înainte de a achiziționa o central termică pe gaz, trebuie să știi că aceasta trebuie aleasă în funcție de suprafața spațiului care urmează să fie încălzit, înălțimea încăperilor și gradul de izolare al clădirii.
Stiri asemanatoare:
Cum să alegi găzduirea potrivită pentru website-ul tău
Vodafone anunță o premieră europeană, in România – un mesaj important pentru clienți
Drone capabile să detecteze voci sub dărâmături