Analizând datele seismice colectate de instrumentele de pe modulul de aterizare Insight al NASA în urmă cu mai mulți ani, geofizicienii cred că au găsit dovezi ale existenței unui mare rezervor subteran de apă lichidă în scoarța planetei Marte, suficient pentru a umple ipoteticul paleo-ocean de la suprafața Planetei Roșii.
Multe dintre misterele interiorului și geodinamicii planetei noastre albastre au fost rezolvate prin analizarea undelor seismice care se propagă prin crusta, mantaua și miezul acesteia. Geofizicienii pot rezolva ceea ce se numește în matematică o problemă inversă prin măsurarea acestor unde. Nu este nimic misterios în asta – o facem noi înșine atunci când recunoaștem forma și compoziția unui instrument muzical doar ascultând sunetul pe care îl scoate.
Planetologii și-au propus să facă același lucru pe Lună și pe Marte prin amplasarea de seismometre. Modulul de aterizare Insight (INterior exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) a ajuns pe suprafața Planetei Roșii la 26 noiembrie 2018, desfășurând seismometrul Seismic Experiment for Interior Structure (Seis) la 19 decembrie 2018.
Apă lichidă între 11,5 și 20 de kilometri sub suprafața planetei Marte?
Misiunea s-a încheiat la sfârșitul anului 2022, dar acum un articol publicat în PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) de către cercetători de la UC Berkeley și Scripps Institution of Oceanography din Statele Unite sugerează o descoperire uimitoare.
Articolul din PNAS începe prin a sublinia că „apa lichidă a existat cel puțin episodic pe Marte în râuri, lacuri, oceane și acvifere în timpul perioadelor Noachian și Hesperian, acum mai mult de trei miliarde de ani. Marte și-a pierdut capacitatea de a găzdui mase persistente de apă lichidă pe suprafața sa după ce planeta și-a pierdut cea mai mare parte a atmosferei în această perioadă. Este posibil ca apa antică de suprafață să fi fost încorporată în minerale, îngropată sub formă de gheață, prinsa sub formă lichidă în acvifere adânci sau pierdută în spațiu”.
Datele Seis sugerează că, între 11,5 și 20 de kilometri sub suprafața planetei Marte, există rămășițe ale apei care a fost prezentă inițial pe Planeta Rosie, lăsând urme de curgeri și chiar de oceane care au fost prezente acum mai mult de trei miliarde de ani. Această apă ar fi în stare lichidă și, adusă la suprafață, ar putea acoperi planeta cu un ocean global gros de 1 până la 2 kilometri.
MM
Stiri asemanatoare:
Drone capabile să detecteze voci sub dărâmături
Totul despre Camerele Spion: Utilizare Legală și Responsabilă
Tendințe tehnologice care influențează industria de sloturi online