Calm pe pietele financiare israeliene dupa atacul iranian

In pofida masivului atac iranian indreptat impotriva Israelului, pietele financiare israeliene sunt calme. Indicii bursieri sunt la un nivel ridicat, doar criptomonedele au avut de suferit.

Intrucat duminica e zi lucratoare in Israel, s-au putut vedea efectele atacului cu drone si rachete lansat de Iran impotriva Israelului, in noaptea de 13 spre 14 aprilie. Mai bine zis, s-a vazut lipsa efectelor. Cel putin deocamdata.

Bursa din Tel Aviv a inchis in crestere, dupa o mica scadere. Bursa s-a deschis in crestere si, la un moment dat, la pranz a scazut usor, dar nesemnificativ, intrucat si-a revenit imediat. Iranul a trimis spre Israel peste 300 de drone si rachete balistice si de croaziera. Doar 7 rachete balistice au patruns in Israel, restul fiind interceptate si distruse, cu ajutorul Iordaniei, Marii Britanii, Frantei si Statelor Unite, in afara spatiului aerian israelian.

In pofida acestui atac masiv, indicii de pe bursa israeliana au ramas stabili. La inchidere, indicele TA-35, care include evolutia a 35 de firme mari listate pe bursa, crescuse cu 0,27 la suta. Iar TA-125, care arata evolutia a 125 de firme mari, a inchis in crestere cu 0.31 la suta.

Companiile din domeniul apararii, rezultate foarte bune

Actiunile Elbit Systems – firma din domeniul militar – au castigat 4 procente, iar Aryt Industries, din acelasi domeniu, a inchis cu o crestere de 5,4 procente. Aerodrome Group, firma de informatii colectate aerian, a avut rezultate si mai bune: actiunile sale au crescut cu 6 la suta, in cursul zilei de duminica.

Israelul a anuntat ca va riposta dupa atacul Iranului, iar regimul de la Teheran, la randul sau, ameninta ca daca israelienii trec la fapte, va urma un atac mult mai dur decat cel din 13-14 aprilie. Situatia de pe burse, de oriunde din lume, poate deveni exploziva daca tensiunile din zona se agraveaza.

Vezi si:  Tipuri de credite pentru achizitia unei locuinte, disponibile in Romania

MM