Ucraina exporta cantitati record de electricitate in cinci tari, intre care si Romania

Operatorul energetic din Ucraina, Ukrenergo, a anuntat un volum record de electricitate exportat in ultimele saptamani in Slovacia, Ungaria, Polonia, Romania si Moldova.

Intr-o postare pe Telegram, Ukrenergo a anuntat ca este vorba despre 13 gigawatti ore intr-o singura zi. Intrucat exporturile de electricitate sunt permise doar daca pe plan national nu se inregistreaza un deficit, cantitatea record de curent electric exportat de ucraineni e un indiciu ca sectorul autohton e stabil, in pofida atacurilor rusesti si a consumului de iarna. „Datorita acestor factori, producatorii de electricitate au sansa nu doar sa satisfaca integral cererea interna, ci ci sa vanda electricitate tarilor vecine, obtinand astfel bani pentru refacerea tarii dupa atacurile rusesti” – a explicat ministerul Energiei de la Kiev.

„Astazi, 4 martie, exportul de electricitate va fi unul record: to export 13.264 megawati ora” – anunta  Ukrenergo pe canalulTelegram.  Operatorul national ucrainean de energie a explicat ca apele crescute ale raurilor si vremea insorita au contribuit la o productie hidroelectrica mai mare. Este cel mai mare volum de electricitate exportat de Ucraina in ultimele 14 luni.

Potrivit datelor furnizate autoritatile ucrainene, cea mai mare din curentul exportat merge in Polonia, in timp ce Romania este pe locul doi, urmata de Moldova, Ungaria si Slovacia. Exporturile de energie electrica depasesc importurile de 5,5 ori.

MM