Romanii, printre europenii care au preturile cele mai mari la gaze si electricitate

In urma invaziei Rusiei in Ucraina, preturile energiei electrice si ale gazelor naturale au crescut vertiginos, dar acum sunt in scadere. Datele Eurostat releva o mare disparitate intre preturile energiei in tarile europene.

Belgia, Romania si Germania au avut cele mai mari preturi la electricitate din Uniunea Europeana, in timp ce Tarile de Jos au avut cele mai mari preturi la electricitate si gaze naturale. Cresterea preturilor la energie are un impact major asupra gospodariilor. Unele tari au inghetat masurile de sprijin pentru gospodarii, ceea ce a dus la o crestere a preturilor de consum. Cu toate acestea, consecintele nu sunt aceleasi peste tot. Desi deficitul de aprovizionare cu energie se resimte in intreaga Europa, impactul asupra preturilor energiei electrice variaza de la o tara la alta.

In prima jumatate a anului 2023, preturile medii ale energiei electrice pentru gospodarii in UE au crescut de la 25,3 la 28,9 euro pentru 100 kWh, comparativ cu aceeasi perioada din 2022.

In aceeasi perioada, pretul mediu al gazelor naturale a crescut de la 8,6 la 11,9 euro pentru 100 kWh, cele mai mari preturi inregistrate vreodata de Eurostat.

Cauzele cresterii preturilor

Pe langa factorii geopolitici, exista si alte motive pentru aceste cresteri de preturi. Criza energetica mondiala si cresterea cererii ca parte a redresarii economice post-pandemice au contribuit la cresterea preturilor la energie. Cresterea preturilor la gazele naturale si la carbune, precum si scaderea productiei de energie regenerabila din cauza vitezei scazute a vantului si a secetei au jucat, de asemenea, un rol.

Tarile de Jos au avut cele mai mari preturi la electricitate si gaze naturale din UE. Preturile la gazele naturale au crescut cu peste 100% in mai multe tari, printre care Letonia, Romania si Austria. Mixul energetic al fiecarei tari joaca un rol crucial in ceea ce priveste preturile energiei. De exemplu, in Franta, preturile la electricitate au fost semnificativ mai mici (23,2 EUR/100 kWh) datorita proportiei ridicate de energie nucleara. Turcia, tara candidata la aderarea la UE, a avut cele mai mici preturi la electricitate (8,4 euro pentru 100 kWh).

Vezi si:  Ajutoare pentru fermierii afectați de seceta de anul trecut

In Suedia, unde hidroenergia si energia nucleara reprezinta o mare parte din productia de energie electrica, cresterea preturilor a fost mai putin pronuntata. In schimb, Italia, cel mai mare importator net de energie electrica din UE, a inregistrat cel mai mare pret din regiune, depasind chiar 540 de euro pe megawatt-ora in august 2022.

MM