Detartrajul – o procedură stomatologică cu numeroase beneficii!

detartrajul-oprocedurastomatologicacunumeroasebeneficii

Detartrajul este o procedură stomatologică care are ca scop îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților. Acesta este recomandat pentru a preveni apariția cariilor, a gingivitei și a altor afecțiuni orale. Continuă să citești pentru a afla câteva dintre beneficiile detartrajului și cum se desfășoară această intervenție.

Ce este detartrajul și cum se realizează?

Detartrajul este o metodă de curățare profesională a dinților, care se realizează într-un cabinet stomatologic. Procedura constă în folosirea unui instrument specializat, care emite ultrasunete și vibrații, pentru a sparge și a îndepărta depunerile de pe smalț. De asemenea, se folosește și un jet de apă sub presiune, care ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a bacteriilor. Detartrajul se face de obicei o dată la șase luni sau la recomandarea medicului dentist.

Care sunt beneficiile detartrajului?

Cei care apelează la detartraj se bucură de mai multe beneficii în ceea ce privește sănătatea orală. Astfel, această procedură:

  • Previne apariția cariilor dentare, care pot duce la distrugerea smalțului și a țesuturilor dentare.
  • Previne apariția gingivitei, care este o inflamație a gingiilor cauzată de acumularea de placă bacteriană. Gingivita poate provoca sângerări, roșeață și sensibilitate la nivelul gingiilor.
  • Previne apariția parodontitei, care este o afecțiune mai gravă decât gingivita și care afectează țesuturile de susținere ale dinților. Parodontita poate duce la retragerea gingiilor, la formarea de buzunare periodontale și la pierderea dinților.
  • Îmbunătățește estetica dinților, prin eliminarea petelor cauzate de consumul de cafea, ceai, vin sau tutun. Detartrajul conferă dinților un aspect mai alb și mai strălucitor.
Vezi si:  Stewardese in pantofi sport si fara machiaj

Ce trebuie să facă pacientul după procedura de detartraj?

După efectuarea detartrajului, este important să se respecte câteva reguli de igienă orală, pentru a menține rezultatele obținute și pentru a preveni reapariția tartrului. Acestea constau în:

  • Periajul dentar regulat, de două ori pe zi, cu o pastă de dinți fluorată și o periuță adecvată.
  • Folosirea aței dentare sau a irigatorului oral, pentru a curăța spațiile interdentare.
  • Folosirea unui antiseptic bucal, pentru a reduce numărul de bacterii din cavitatea orală.
  • Evitarea consumului de alimente sau băuturi colorante sau acide, care pot afecta smalțul dinților.
  • Vizita periodică la medicul dentist, pentru un control de rutină și pentru eventuale intervenții necesare.

Prin urmare, detartrajul este o procedură stomatologică simplă și eficientă, care are numeroase beneficii pentru sănătatea orală. Prin îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene, detartrajul previne apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi cariile, gingivita sau parodontita. De asemenea, detartrajul îmbunătățește estetica dinților, conferindu-le un aspect mai alb și mai strălucitor. Pentru a menține rezultatele obținute și pentru a preveni reapariția depunerilor, este esențial să se respecte o igienă orală riguroasă și să se viziteze periodic medicul dentist.