Stres, tristețe, plictiseală… Cum scapam de foamea emoțională

De multe ori,  foamea nu este o foame reala, ci mai degraba provocata de o stare emotionala. De cate ori nu auzim “mananc de stres” ?

Atunci când avem un impuls irezistibil de a mânca, acesta nu este întotdeauna dictat de o foame reală, ci poate fi rezultatul unei nevoi de a satisface o emoție. Cum puteți recunoaște foamea emoțională? Și cum vă puteți elibera de ea? Iata cateva sfaturi.

Sunteți adesea predispus la pofte alimentare în mijlocul zilei. Aceste pofte alimentare (care vă determină adesea să vă răsfățați cu dulciuri) par greu de controlat în ciuda eforturilor dumneavoastră. Poate că mănâncati emoțional. Foamea emoțională se referă la nevoia de a mânca determinată de nevoia de a ne „umple” pentru a satisface o emoție pe care o simțim, cum ar fi stresul, plictiseala, furia, tristețea, frustrarea, nesiguranța etc.

Problema este că termenul a devenit atât de la modă încât eticheta pare să fie atașată oricărei persoane care cedează cântecului de sirenă al gustărilor. Dar realitatea nu este atât de simplă.

Foame emoțională adevărată sau falsă?

„Se vorbește mult despre mâncatul emoțional, dar se întâmplă adesea ca ceea ce noi credem că este foame emoțională să nu fie de fapt foame deloc”, explică Eva Vacheau, biolog și biochimist, specialist in nutritie.

Poftele alimentare sunt adesea confundate cu foamea emoțională, când, de fapt, ele sunt motivate de alte cauze de care nu suntem conștienți. Iata cateva exemple:

Lipsa de proteine sau carbohidrați

Dorința de a mânca seara poate masca un deficit de proteine în timpul meselor anterioare. În mod similar, prea puțin amidon poate duce, de asemenea, la nevoia de a lua gustări. O mulțime de femei care nu mănâncă amidon la prânz se trezesc cu o foame disproporționată după-amiaza sau seara.

Vezi si:  Optează pentru imprimare tricouri, ori de câte ori vrei să dai personalitate unei ţinute

Candidoza intestinală

Nevoia de a mânca poate fi și un semn al candidozei intestinale, legată de proliferarea Candida albicans în microbiota noastră intestinală. Atunci când această ciupercă, prezentă în mod natural în intestine, se dezvoltă în cantități excesive, ea ne poate dicta pofta de mâncare. Lăsată netratată, această infecție fungică poate duce la pofte alimentare. Ea vă poate face să doriți să mâncați zahăr, o bucată de pâine sau brânză, de exemplu. Dar odată ce candidoza a fost corectată, poftele dispar.

MM