Chinezii intrec Tesla la vanzarile de masini electrice

Constructorul auto Tesla a pierdut locul intai la vanzari, fiind detronat de compania chineza BYD. Tesla, detinuta de miliardarul Elon Musk, a vandut 484.507 vehicule in al patrulea trimestru al anului trecut, in timp ce rivalul sau din China a vandut 526.409 unitati, in aceeasi perioada.

Potrivit datelor publicate de Tesla, in al patrulea trimestru al anului trecut s-a inregistrat o crestere a vanzarilor de 11 la suta, comparativ cu trimestrul anterior. Dar aceasta crestere impresionanta nu e suficienta pentru ca Tesla sa se mentina pe primul loc la vanzari.

Imediat dupa publicarea datelor, actiunile Tesla au scazut usor la bursa. BYD, gigantul auto chinez cu sediul in Shenzen, a vandut mai multe masini electrice. Firma beneficiaza de sustinerea guvernului chinez. Regimul comunist de la Beijing doreste ca populatia sa aleaga autovehicule electrice si, prin urmare, acorda BYD diverse facilitati, astfel incat sa se poata dezvolta. De altfel, BYD e un concurent de temut pentru Tesla, atat pe piata chineza, cat si in Europa, tinand cont ca preturile masinilor sale sunt ceva mai mici. BYD insa nu are acces pe piata americana, tinand cont de taxele vamale extrem de ridicate.

Chiar a fost intrecuta de chinezi, pe un trimestru, din punct de vedere anual, Tesla este inca pe primul loc la vanzari. Specialistii spun ca, in conditiile in care pretul bateriilor scade vertiginos, Tesla are motive de optimism pentru 2024.

MM