Lână de lemn sau spumă poliuretanică? Cu ce să izolezi acoperișul casei?

izolatie-pod-acoperis-fibra-de-lemn

Standarde de construcție precum „Passivhaus” – Passive House sau nZeb sunt foarte stricte în ceea ce privește consumul de energie și își propun să aducă ca rezultat clădiri foarte confortabile, cât mai eficiente termică. Ce putem face pentru a reduce consumul de gaz sau de curent, în propriile noastre case? Investim într-o bună izolație termică a podului necirculat ori a mansardei!

Cum alegem însă materialele corecte? Ținem cont criterii precum eficiența, toxicitatea și prețul. Multe clădiri pasive sunt fabricate cu izolație din spumă poliuretanica, dintr-un motiv clar: au o valoare R mai mare  și nu absorb umezeala. Dar, după cum s-a menționat de multe ori, spuma aceasta este fabricată din combustibili fosili și este adesea tratată cu ignifugi toxici.

Un articol publicat recent aici arată în detaliu toate pericolele izolației cu spumă poliuretanică:

  • Prezintă niveluri riscante de formaldehidă
  • Conțin și alte gaze foarte toxice
  • Sunt responsabile pentru otrăvirea caselor și punerea în pericol a tuturor celor care le trec pragul.

Izolația este o parte crucială într-o clădire ecologică, deoarece este esențială pentru reducerea consumului de energie a unei structuri. Acest lucru servește atât proprietarului imediat prin reducerea costurilor cu energia, cât și obiectivului mai mare de mediu, de reducere a gazelor cu efect de seră. Spuma poliuretanică pulverizată s-a dovedit a fi un izolator popular pe piață și este utilizată în mod regulat în clădirile care doresc să atingă necesități reduse de energie.

Totuși, un număr tot mai mare de constructori acceptă alte opțiuni de izolare și se îndepărtează de spumă de pulverizare, în întreaga lume. Terry Pierson Curtis, consultant de mediu în interior, nu recomandă clienților săi pulverizarea spumei poliuretanice. Curtis are 20 de ani de experiență și testează aproximativ 100 de case pe an. „Pe termen lung, nu cred că știm cu adevărat efectele de a fi într-o casă”. Adevărata problemă este instalarea produsului (a spumei) într-un mediu necontrolat – adică în case reale, nu în condiții de laborator. Curtis estimează că numeroase lucrări cu spumă poliuretanica au probleme. Vrei ca asta să fie casa ta și familia ta sa aibă de suferit?

Vezi si:  Paltoane de iarnă la modă 2024: noutăți și tendințe actuale

Institutul Passive House din SUA (dedicat  arhitecturii care necesită o utilizare minimă a energiei) este de acord cu Curtis. Organizația a considerat că spuma aceasta nu este adecvată în clădirile verzi.

Dacă ceva nu merge bine, spuma de pulverizare este extrem de dificil de îndepărtat, deoarece aderă prea puternic de pereți și știfturi. „Îndepărtarea acesteia este la fel de periculoasă ca și instalarea în casă”, a spus Curtis, mai ales că praful poate conține toxine și este dificil de controlat.

bluewhitemodernnewcollectionbanner

Există alternative?

În loc de spumă pulverizată, se recomandă  izolarea cu lână de lemn, care poate fi utilizată ca material de umplutură „liber” (prin suflare), ca pachete dense sau chiar aplicată prin pulverizare.

Atât izolația din lână de lemn cât și cea din celuloza sunt de obicei tratate cu substanțe ignifuge pe bază de borat, care nu sunt considerate dăunătoare oamenilor ca ignifugii halogenați.

Devin O’Brien, proprietarul Brooklyn Insulation & Soundproofing, folosește atât izolație din fibre de lemn, cât și din textil. O’Brien recomandă izolarea naturală, deoarece este cea mai sigură instalare și este o alegere bună pentru persoanele care doresc să reducă la minimum toxinele din casa lor.

„Orice este mai bun decât spuma de poliuretan pulverizată”, a spus O’Brien. „Spuma este un produs pe bază de petrol care nu este sustenabil”.

Găsește acum promoții si comparatii tehnice între izolatia cu lână de lemn si alte materiale la www.izolatiinaturale.ro!

Iată care sunt primele avantaje pe care le remarca miile de clienți din România care au ales deja lâna de lemn pentru pod sau mansarda:

  • Facturi reduse la energia folosită pentru încălzire
Vezi si:  Ghidul începătorilor la Joker Poker

Plătești mai puțin nu doar iarna, ci de-a lungul întregului an! In plus, casa ta “polueaza” mai puțin!

  • Pui confortul pe primul loc

Vara, păstrezi mai ușor o ambianță perfectă și un microclimat excelent pentru tine și familia ta, in mod natural, fără echipamente costisitoare de aer conditionat.

  • Sigur pentru tine și pentru mediul înconjurător

Izolatia naturala cu lână de lemn nu conține substanțe volatile periculoase, folosind doar materii prime reciclate. În plus, ai certificare ECO.

  • Adio gălăgie

O izolație fonică excelentă, în pod, la mansardă sau în casă.

  • Stop focului, mucegaiurilor, insectelor si rozatoarelor

Garantat de producator și testat de mii de clienți în Europa!

  • Rapid de instalat

Lâna de lemn se pompeaza facil din exterior, fără mizerie în casa, curte sau pod. In cateva ore, totul este gata!

Ai garantie pentru materiale și manopera si la izolatii cu lână de lemn (pentru poduri necirculate sau mansarde) – cere o oferta aici!