Centrul Respiro pentru copiii cu dizabilitati si familiile lor, inaugurat in Capitala

Centrul de zi „Curcubeul Magic” se afla pe Calea Serban Voda nr.48, din sectorul 4, intr-o cladire recent renovata cu sprijinul UNICEF.

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB), si UNICEF in Romania au inaugurat o noua unitate de servicii sociale integrate, destinate copiilor vulnerabili din Capitala. Centrul Respiro pentru copiii cu dizabilitati si familiile lor „Curcubeul Magic” va furniza gratuit servicii de ingrijire, supraveghere, gazduire temporara, consiliere, socializare si joaca, abilitare si reabilitare, asistenta medicala, informare, evaluare, masa pentru copii cu dizabilitati.

De serviciile oferite in cadrul Centrului Respiro „Curcubeul Magic” beneficiaza si parintii sau reprezentantii legali ai copiilor, centrul fiind conceput ca o alternativa viabila pentru familie, prin care parintii se pot bucura de un ragaz necesar refacerii fizice si psihice proprii, atat de benefice pentru continuarea ingrijirii copiilor cu dizabilitati, cat si pentru solutionarea urgentelor de ordin medical sau social.

Activitatile gratuite de ingrijire, educare, consiliere, abilitare si reabilitare pot fi acordate pentru un beneficiar pentru o perioada de maximum 10 de zile lucratoare pe an, 120 de copii putand beneficia anual de serviciile centrului.

Centrul dispune de spatii interioare generoase (sala de recreere si socializare, dormitoare, sali pentru recuperare fizica si psihica, sala de mese etc), dotate cu mobilier si echipamente corespunzatoare desfasurarii diverselor tipuri de activitati cu copiii, precum si de o curte exterioara pentru desfasurarea activitatilor recreative in aer liber.

„Cu cat mai devreme copiii cu dizabilitati beneficiaza de serviciile necesare, aflate aproape de ei, in comunitate, cu atat mai bine. De multe ori insa nu sunt diagnosticati la timp si nu au acces la serviciile necesare. Familiile au nevoie de sprijin pentru a putea face fata costurilor de trai si ingrijire mai mari si pentru a recupera oportunitatilor pierdute de a castiga venituri. Conventia cu privire la drepturile copilului ofera tuturor copiilor aceleasi drepturi, indiferent de  abilitati. La multumim partenerilor nostri pentru munca pe care o depunem impreuna, precum si Guvernului Elvetiei, care a sustinut acest proiect, prin intermediul Fondului de Raspuns Rapid”, a afirmat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF in Romania.

Vezi si:  Importanta vizitei periodice la cabinetul stomatologic

MM