
Companiile aeriene fac profituri uriase pe fondul unui trafic fara precedent in ultimii ani, iar biletele de avion s-au scumpit enorm. Publicul se intreaba daca tariful va mai reveni vreodata la nivelul ante pandemie.
Din cauza pandemiei si a razboiului din Ucraina, costul vietii s-a scumpit peste tot in Uniunea Europeana, dar nimic nu s-a scumpit asa de mult ca biletul de avion.
Datele furnizate de Uniunea Europeana confirma: biletele de avion au fost in vara 2023 mai scumpe cu 20-30 la suta comparativ cu 2019.
E o problema globala, care devine tot mai mare de la inceputul anului trecut. Desi inflatia a atins cote record in multe tari in aceasta perioada, cand se face comparatia cu nivelul de dinaintea pandemiei, tarifele aeriene depasesc inflatia cu mult. Comisarul pentru Transporturi, romanca Adina Valean, declara pentru Financial times ca, acum, Comisia Europeana analizeaza aceasta problema pentru a stabili „ce se intampla pe piata si de ce.”
Companiile aeriene au dat diverse explicatii: de la cererea crescanda de bilete, pana la perturbarea lantului de aprovizionare in toate domeniile, inclusiv al aparatelor de zbor. Dar scumpirea este si modul in care companiile aeriene vor sa recupereze din pagubele din timpul pandemiei. Timp de doi ani, in toiul COVID, zborurile au fost extrem de putine, iar pierderile combinate pnetru 2020 si 2021 au ajuns la cel putin 200 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor furnizate de IATA, Asociatia Internationala a Transportatorilor aerieni. In schimb, in 2023, revenirea la normalitate a insemnat recorduri profit – 2 miliarde de dolari in actualul exercitiu financiar.
Lufthansa, Singapore Airlines, IAG, Air-France-KLM, Emirates si American Airlines sunt printre companiile care au castigat cel mai mult in acest an.
Ecologistii se bucura de scumpirea biletelor
Ecologistii sunt de parere ca scumpirea biletelor de avion e un lucru bun, pentru ca oamenii vor zbura mai putin si astfel se va reduce amprenta de carbon.
MM
Am experimentat pe propria piele impactul creșterii prețului biletelor de avion și, deși inițial am fost nemulțumit, am ajuns să înțeleg că acest fenomen poate aduce beneficii pe termen lung. Creșterea prețurilor determină o reorientare strategică a călătorilor spre alternative de transport mai prietenoase cu mediul, cum ar fi trenurile sau autocarele, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon. În plus, scumpirea biletelor poate stimula inovația în industria aeronautică, companiile fiind motivate să investească în tehnologii mai eficiente și mai puțin poluante. Astfel, deși ne confruntăm cu tarife mai mari, pe termen lung, acest lucru ar putea crea o lume mai sustenabilă și mai conștientă de impactul său asupra mediului.
Stiri asemanatoare:
Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în principalele orașe din țară
Cum să beneficiezi de toate drepturile fiscale ca angajat în Germania
A scazut inflația, nu si prețurile