Dacă vă împărțiți viața cu un câine, probabil că ați simțit deja o conexiune atunci când vă uitați în ochii lui. Ei bine, cercetătorii au confirmat acum că privitul în ochii câinelui vă sincronizează creierul.
Cuplaj neuronal
Este un fenomen destul de cunoscut între ființele umane. Între o mamă și copilul ei, de exemplu. Când se uită unul la celălalt, creierele lor rezonează, ca să spunem așa. Se sincronizează. Fenomenul a fost observat și între șoareci și primate. O legătură care dă probabil naștere unor comportamente complexe precum învățarea sau munca în echipă.
Cuplaj neuronal fără precedent între două specii diferite
Cercetătorii de la Academia Chineză de Științe anunță în revista Advanced Science că au observat, pentru prima dată, cuplarea neuronală între indivizi din două specii diferite. Între oameni și cei mai buni prieteni ai lor, câinii.
Pentru a face acest lucru, ei au echipat voluntarii – oameni și beagle – cu căști care înregistrează activitatea cerebrală. Totul neinvaziv. Au înregistrat date atunci când câinii și oamenii erau separați, când erau în prezența celuilalt, dar nu li se permitea să se privească și, în cele din urmă, când li se permitea să interacționeze. Rezultatul a fost că atunci când câinii și oamenii se uitau unul la celălalt sau erau mângâiați, semnalele lor cerebrale se sincronizau. Cu atât mai mult cu cât câinii și oamenii s-au familiarizat unul cu celălalt pe parcursul celor cinci zile ale studiului. La fel cum se întâmplă între oameni. Cuplarea neuronală este mai intensă între oamenii care sunt apropiați unul de celălalt.
Să-ți privești câinele în ochi
Deși rămân multe de înțeles despre acest fenomen, cercetătorii sugerează că ar putea fi legat de faptul că ne împărțim timpul și spațiul cu câinii de foarte mult timp.
Astfel, privirea în ochi a câinilor noștri – chiar dacă nu este recomandabil să facem acest lucru cu câinii vagabonzi sau necunoscuți, deoarece ar putea provoca un atac – ar putea, prin cuplaj neuronal, să consolideze încrederea pe care o avem unii în alții. Și chiar să prevină unele comportamente nedorite.
MM
Stiri asemanatoare:
Efectele zgomotului si ecoului asupra vieții noastre de zi cu zi
Cum stați cu banii în octombrie ? Depinde de zodie !
Stres, tristețe, plictiseală… Cum scapam de foamea emoțională