Netflix a iscat un scandal urias distribuind o actrita de culoare in rolul Cleopatra

Seria Netflix „Regina Cleopatra” a provocat revolta egiptenilor, de la oamenii de rand, pana la cel mai inalt nivel al puterii politice.

Guvernul de la Cairo a criticat dur distribuirea actritei de culoare Adele Jones in rolul Cleopatra. Autoritatile din Egipt aduc argumente istorice: desi nimeni nu stie exact cum arata regina, exista o certitudine. Cleopatra se tragea din vechii greci, asadar avea pielea alba.

Canalul egiptean de filme documentare al-Wathaeqya, sustinut cu bani de la guvern, a inceput imediat propriul documentar pentru a o descrie pe Cleopatra in maniera corecta.

Nu e prima oara cand se recurge la actori de culoare pentru personaje care sunt albe. De exemplu, o recenta productie David Copperfield, in care eroul principal e de culoare. Asta desi nimic din opera lui Charles Dickens nu indica faptul ca David Copperfield ar fi fost de culoare.

Reprezentantii Netflix au explicat ca distribuirea Adelei James reflecta “natura multiculturala a Egiptului antic.” Adela James a declarat pentru presa britanica faptul ca ea se considera o persoana „bi-rasiala”.

Docuseria „Regina Cleopatra” are patru parti. Va incepe pe 10 mai, insa trailerul a facut deja valuri uriase.

Un reputat avocat egiptean a depus plangere in instanta impotriva Netflix, cerand blocarea difuzarii docuseriei, intrucat atribuirea rolului Cleopatra unei femei de culoare „distorsioneaza si anuleaza identitatea Egiptului.”

AM