Macron, presedintele bogatilor, se intoarce impotriva lor. Sau e doar teatru?

Poreclit “presedintele bogatilor”, pentru ca e prieten cu multimiliardarii lumii si are o slabiciune pentru astfel de cercuri, Emmanuel Macron pare sa se intoarca acum impotriva lor. Sau e doar un bluf? se intreaba revista Politico.

Lui Macron nu i-a placut niciodata aceasta eticheta, de presedinte al bogatilor. Acum, dupa 7 ani de mandat la Elysee, pare ca vrea sa se dezbare de ea. El s-a raliat ideei socialistului Luiz Inácio Lula da Silva, presedintele Braziliei, care cere o rata minima de impozitare, la nivel international, pentru bogatii lumii. Se pare ca, in curand, propunerea va fi trimisa marilor cancelarii ale lumii.

Este o surpriza tinand cont ca sub conducerea lui Macron, bogatii au beneficiat de reduceri de taxe, nu s-a pus problema cresterii impozitelor nici macar o secunda. “Este foarte probabil sa fie doar un teatru din partea lui Macron” – scrie publicatia Politico. Poate fi un simplu bluf, in conditiile in care dreapta radicala, Reuniunea Nationala, e creditata cu peste 38 la suta in sondajele pre-electorale. Francezii merg la vot sa-si aleaga un nou parlament pe 30 iunie si 7 iulie. Scrutinul anticipat a fost convocat de Macron dupa dezastrul majoritatii parlamentare la alegerile pentru Parlamentul European, castigate de Reuniunea Nationala. Deci ar putea fi doar oportunism politic. Mai ales ca si ministrul sau de finante, Bruno Le Maire, era pana acum un sustinator infocat al clasei bogate, neadmitand vreodata macar sa ia in calcul o crestere a impozitelor pentru patura foarte bogata.

De exemplu, daca se va aplica rata suplimentara de impozitare de 2 la suta, cel mai bogat om din lume, francezul s Bernard Arnault, va plati in jur de 4 miliarde in plus pe an, pentru impozit.

Vezi si:  Fitch a îmbunătățit ratingul României

MM