Enel Spa a finalizat vanzarea tuturor actiunilor detinute in Romania catre compania greceasca Public Power Corporation SA

Public Power Corporation SA – PPC – a platit o suma totala de aproximativ 1,24 miliarde de euro, ceea ce corespunde cu aproximativ 1,90 miliarde de euro in termeni de valoare de intreprindere pe o baza de 100 la suta. De asemenea, se are in vedere un mecanism de earn-out, referitor la o potentiala plata suplimentara dupa incheierea tranzactiei, pe baza valorii viitoare a activelor afacerii de retail, a explicat compania intr-o nota.

Tranzactia globala, neta de potentialul earn-out, a generat un efect pozitiv asupra datoriei nete consolidate a grupului de aproximativ 2,08 miliarde de euro in 2023, incluzand primirea a aproximativ 200 de milioane de euro din dividende extraordinare, pe langa efectul pozitiv deja generat in 2022, de aproximativ 85 de milioane de euro.

In plus, tranzactia a produs un impact negativ cumulat pentru perioada 2022-2023 asupra profitului net raportat al grupului de 1,39 miliarde de euro, din care 777 milioane de euro in 2023, inclusiv 655 milioane de euro ce au legatura cu eliberarea rezervei valutare.

„Dezinvestirea este in conformitate cu prioritatile strategice ale grupului, care includ repozitionarea Enel in tarile in care grupul are o crestere mai mare si o prezenta integrata, in special Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile si Columbia”, se arata in nota publicata. Imediat dupa ce s-a anuntat finalizarea tranzactiei, Enel a inchis pe rosu sedinta bursiera, cu o scadere de 0,4 la suta, la 5,75 euro pe actiune.

MM