Rezumat:
- 1 Care sunt avantajele garanţiei de participare la licitaţii?
- 2 Riscuri
- 2.1 Când ofertantul și-a retras oferta în perioada de valabilitate a acesteia
- 2.2 Când s-a stabilit o ofertă câştigătoare, dar ofertantul nu a constituit garanţia de bună execuţie în perioada de valabilitate a ofertei.
- 2.3 Când s-a stabilit o ofertă câştigătoare, iar ofertantul a refuzat să semneze contractul de achiziţie publică în perioada de valabilitate a oferteI.
Firmele care decid să se lanseze în lumea competitivă a licitaţiilor trebuie să înţeleagă foarte bine ce implică o garanţie de participare, care sunt avantajele şi riscurile sale posibile.
Garanţia de participare la licitaţii sau BID BOND este o sumă de bani depusă drept dovadă a seriozităţii intenţiei unei entităţi de a intra la o licitaţie. Este o alternativă la garanţia bancară clasică folosită în cadrul licitaţiilor publice. De fapt, este precum un depozit care se poate returna în cazul în care licitaţia este pierdută în favoarea altui concurent.
Conform Romasig, deşi garanţia de participare la licitaţii este un instrument extrem de important în domeniul licitaţiilor pentru că îmbunătăţeşte competitivitatea şi poate creşte şansele de câştigare a contractelor, garanţia de participare trebuie folosită cu prudenţă.
Care sunt avantajele garanţiei de participare la licitaţii?
Facilitarea participării la licitaţiile publice
Asigurările corporate de garanţie de participare se obţin mai uşor decât garanţiile bancare, pentru că în cazul lor nu există bariere birocratice. Apoi, companiile pot obţine astfel de asigurări pentru multe tipuri de licitaţii, indiferent de complexitate şi asta fără să fie nevoie să îndeplinească cerinţe stricte impuse de bancă. Pentru că oferă o soluţie rapidă şi eficientă în constituirea garanţiei, asigurările cresc şansele de calificare la licitaţii.
Deblocarea sumelor care compun garanţia de participare
Acest lucru ajută companiile să îşi menţină lichidităţile, evitând blocajul unor sume mari în garanţii bancare. La final, fondurile deblocate se pot folosi pentru alte investiţii sau activităţi operaţionale.
Neconstituirea de cash colateral
Acest lucru are ca rezultat neafectarea capitalului de lucru. Practic asigurările corporate de garanţie nu implică blocarea unor sume importante de bani în conturi bancare ceea ce ajută companiile să aibă un nivel optim de capital de lucru. Prin evitarea blocării fondurilor, se reduc şi costurile asociate cu finanţare.
Garanția se emite într-un timp scurt
Nu e nevoie de proceduri bancare complicate şi consumatoare de timp. Procesul e rapid, iar asta permite companiilor să răspundă prompt oportunităţile de licitaţie.
Costuri mici
Preţul asigurărilor de garanţie e în general mai mic decât cel al garanţiilor bancare. Iar pe termen lung asigurările de garanţie pot genera economii pentru că optimizează fluxul de numerar şi reduc riscurile financiare.
Riscuri
Garanţia de participare are şi câteva riscuri care apar în următoarele situații comune.
Când ofertantul și-a retras oferta în perioada de valabilitate a acesteia
- Să luăm de exemplu o companie de construcții care depune o ofertă pentru realizarea unei lucrări publice și obține o asigurare de garanție.
- Dacă înainte de încheierea procedurii de licitație, compania primește o ofertă mai avantajoasă pentru un alt proiect și decide să se retragă de la licitația inițială, asigurătorul va plăti garanția către beneficiar, iar compania va pierde suma asigurată.
Când s-a stabilit o ofertă câştigătoare, dar ofertantul nu a constituit garanţia de bună execuţie în perioada de valabilitate a ofertei.
- Să luăm exemplul unei companii care câștigă o licitație pentru furnizarea de echipamente IT către o instituție publică.
- Dacă firma întâmpină dificultăți financiare și nu poate constitui garanția de bună execuție, instituția publică va anula atribuirea contractului și va putea solicita păstrarea garanției de participare.
Când s-a stabilit o ofertă câştigătoare, iar ofertantul a refuzat să semneze contractul de achiziţie publică în perioada de valabilitate a oferteI.
- Acest lucru se poate întâmpla când o companie câștigă o licitație pentru realizarea unei lucrări de construcție, dar ulterior descoperă că prețul oferit a fost subestimat.
- Pentru a evita pierderi financiare, ea refuză să semneze contractul, dar în acest caz beneficiarul poate anula atribuirea contractului și poate solicita păstrarea garanției de participare.
Stiri asemanatoare:
Bulgaria – timpi de așteptare majorați la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare
Strategii eficiente pentru optimizarea costurilor asociate stației ITP
Volvo XC 60: O Experiență De Conducere Revoluționară