Calculatorul RCA – garantia RCA-ului ieftin

calculator rca

S-a discutat mult in ultimul timp despre posibilele scumpiri si modificari aduse RCA-ului asa cum il cunosc soferii din toata tara. Se preconizau la inceputul anului scumpiri de peste 30 % si implementarea unei schimbari fundamentale la modul de functionare al incheierii politei de asigurare obligatorie auto. Nici unul dintre aceste zvonuri nu s-a concretizat pana in momentul actual, iar jumatatea anului are toate sansele sa intampine acelasi sistem si acelasi tarife practicate pana acum. Motivul principal pentru care scumpirile au intarziat sa apara?

Calculatorul RCA

Calculatorul RCA este numele dat motorului de cautare pus la dispozitie de numeroase site-uri de asigurari online ce faciliteaza procesul de comparare a ofertelor puse la dispozitie de asiguratori si alegerea celui mai ieftin tarif pentru categoria vizata. Calculatorul RCA este in realitate o aplicatie tip forumular simplificat, pentru usurinta in utilizare. Formularul cere date relevante la incheierea unei asigurari, precum detaliile tehnice ale masinii sau detalii personale ale soferului, ce pot influenta sistemul bonus malus aflat in momentul actual in vigoare.

Variantele simplificate ale acestui calculator pot cere doar detaliile masinii, insa nu vor da rezultate la fel de exacte precum cele cu formulare mai complexe. Odata cu completarea formularului, aplicatia foloseste datele pentru a scana toate ofertele de asigurari ce se aplica. Acestea pot fi listate in functie de pret, in ordine crescatoare sau descrescatoare si pot simplifica la maxim procesul de incheiere pentru cel mai ieftin RCA.

In mod evident, in momentul in care soferii sunt pusi in fata unui sistem care ajuta atat de mult la descoperirea si alegerea celui mai ieftin tarif RCA, numarul de asigurari incheiate la firmele care practica cele mai mici tarife a crescut. Ca o regula de piata, in conditiile in care lunar se incheie tot mai multe asigurari online, o crestere a preturilor devine impracticabila. Firmele de asigurari RCA care ar practica scumpirile anuntate la inceputul anului ar deveni si mai defavorizate decat sunt in momentul actual de existenta acestor calculatoare RCA.

In acest context, se justifica afirmatia ca acest sistem de incheiere a asigurarilor online cu ajutorul unui Calculator RCA este in parte responsabil pentru cel mai ieftin RCA disponibil online in momentul de fata. Intrebarea pe care companiile de asigurare auto obligatorie si specialistii in domeniu si-o pun la momentul actual este cum se va adapta acest sistem si cum se vor adapta companiile care ofera optiunea de incheiere de asigurari online la implementarea noului sistem de asigurare obligatorie.

Noul sistem va fi implementat, problema este „cand” si nu „daca”, iar odata cu aceste schimbari fundamentale, intreaga piata a asigurarilor online care a facut pana acum posibila alegerea si incheierea celor mai ieftine RCA-uri va fi zguduita din temelii. In primul rand, noul sistem, ce va introduce o modalitate diferita de plata a daunelor si anume fiecare asigurat urmand sa fie despagubit de firma proprie de asigurare, descurajeaza puternic practica incheierii asigurarilor ieftine, practica pe care se bazeaza aceste aplicatii de tip calculator RCA ce sunt nucleul oricarui site de asigurari online.

Odata ce incheierea unui RCA ieftin va inceta sa mai fie pe lista de prioritati a soferilor, ce se va intampla cu calculatorul RCA si asigurarile online? Parerile sunt impartite: pe de o parte exista voci care sustin ca, in conditiile economice actuale, presupunerea ca implementarea noului sistem de asigurare va reduce numarul de soferi care cauta asigurari ieftine nu este realista, pe de alta parte, programatorii asigura ca modificarea aplicatiei de tip calculator online pentru a acomoda noile modificari nu este nici pe departe pe cat de complicata pare.

In momentul actual, site-urile de asigurari online isi continua activitatea ca si pana acum, oferind cel mai ieftin RCA, insa atunci cand schimbarile vor intra in vigoare si piata online se va reinventa pentru a prinde urmatorul val, este foarte posibil ca acest calculator RCA care foloseste ca o unelta pentru gasirea celor mai ieftine tarife in momentul actual sa evolueze, oferind functii de cautare bazate nu doar pe pret, ci si pe serviciile oferite si calitatea acestora. Pe viitor, soferii vor putea in continuare sa caute cel mai ieftin RCA, insa o vor face pe baza unor preferinte mai complexe, completand un formular ceva mai complicat decat cel disponibil in momentul actual. Schimbarea va veni nu atat din partea soferilor, cat mai ales din partea companiilor de asigurari, ce vor fi fortate sa isi revizuiasca atat planurile tarifare, cat si serviciile oferite.