Asigurarea RCA este un acord incheiat intre o companie de profil si proprietarul unui autovehicul inmatriculat sau inregistrat pe teritoriul Romaniei, cu scopul de a proteja tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din cauza soferului asigurat. Mai exact, daca tu achizitionezi o polita RCA astazi, iar maine te faci vinovat de un accident rutier soldat cu victime si / sau daune material suferite de una sau mai multe persoane participante la trafic, compania de asigurari cu care ai semnat contractul va plati despagubiri victimelor pentru daunele produse de tine.
In mod evident, pentru ca acest lucru sa poata fi posibil, tu trebuie sa platesti o prima de asigurare RCA, pentru ca, in caz contrar, polita ta de asigurare nu va mai fi considerata valabila. De asemenea, trebuie sa stii ca persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA. Daunele produse propriului vehicul pot fi despagubite in baza unei polite de asigurare optionala de avarii si furt tip CASCO.
Asadar, asigurarea RCA nu este o optiune, ci o obligatie pe care noi toti (cei care detinem autovehicule) o avem fata de stat. Indiferent daca ai achizitionat deja o asigurare de tip CASCO, aceasta nu inlocuieste asigurarea de raspundere civila!
De ce este obligatorie asigurarea RCA
Toti proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie sa detina, in mod obligatoriu, o polita de asigurare RCA valabila si sa plateasca prima de asigurare aferenta. De asemenea, au obligatia de a aplica pe parbrizul vehiculului intr-un loc vizibil din exterior vigneta primita odata cu polita de asigurare.
Daca stam sa analizam, RCA-ul este atat in interesul pagubitilor, carora li se acorda sume de bani echivalente cu valoarea daunelor suferite, cat si in interesul celui care se face vinovat de producerea accidentului. Sa nu uitam ca stresul, graba si multi alti factori negativi caracteristici vremurilor noastre ne pot determina sa comitem, dintr-o simpla greseala, accidente de proportii ce s-ar putea solda cu pagube evaluate la sume considerabile, pe care este foarte posibil sa nu le putem plati. De aceea, un RCA ieftin ne confera siguranta de care avem nevoie si ne face, in primul rand, sa respectam legea, atunci cand ne aflam la volan.
Articolele de lege care reglementeaza modul de functionare al asigurarilor RCA
Legile care prevad obligativitatea si conditiile in care se obtine si se foloseste asigurarea de raspundere civila sunt:
- Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordinul CSA nr.5/2010 pentru punerea in aplicare a Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
Este foarte simplu sa gasim cel mai ieftin RCA, cu doar cateva click-uri pe site-urile de profil, care ne prezinta ofertele tuturor societatilor de asigurari. Este si mai simplu sa incheiem o polita RCA, mai ales daca facem acest lucru chiar in momentul achizitionarii masinii.
Stiri asemanatoare:
Jaguar reinventează luxul cu un concept electric „exuberant”
Avantajele serviciilor post-vânzare oferite de un dealer auto de încredere
Vigneta Ungaria: Ce opțiuni ai pentru autoturisme și autovehicule comerciale