35 de tari cer excluderea sportivilor rusi de la Olimpiada

In urma apelurilor Ucrainei, o coalitie din cel putin 35 de tari cere Comitetului Olimpic International sa nu-I primeasca pe sportivii rusi si belarusi la Jocurile Olimpice de Vara, de anul viitor, de la Paris.

Ministrul rus al sporturilor, Oleg Matitsin, a declarant ca este un gest inacceptabil si o interferenta directa in activitatea organizatiilor sportive international.

Apelul celor 35 de tari pune presiune pe Comitetul Olimpic International, care nu vrea ca un eveniment sportiv sa fie perturbat de razboiul din Ucraina. O varianta luata in calcul de Comitetul Olimpic International era ca sportivii rusi si din Belarus sa evolueze sub drapel neutru, o formula folosita de regula in cazul refugiatilor. In plus, unele tari asiatice s-au oferit sa-i primeasca pe rusi si belarusi in propriile echipe.

Ucraina: sportivii rusi sunt vectori de propaganda ai Kremlinului

Conducerea de la Kiev considera ca a le permite sportivilor rusi sa participe la Olimpiada, in plin razboi dus de Moscova impotriva Ucrainei, este o insulta la adresa victimelor, dar si a sportivilor ucraineni, care in loc sa se antreneze pentru Olimpiada sunt siliti sa lupte cu arma in mana pe front.  Presedintele Volodimir Zelenski afirma ca in sport, in conditii de razboi, nu exista neutralitate si ca sportivii care nu s-au opus public razboiului inseamna ca sunt de acord cu el si, prin urmare, sunt agenti de propaganda ai Kremlinului.

Comitetul Olimpic International a precizat ca refuzul de a-i primi pe sportivii din Rusia si Belarus la Olimpiada de la vara ar fi o violare a Cartei Olimpice si a rezolutiilor ONU, care interzic discriminarea olimpica.

Vezi si:  UEFA le va da banii înapoi suporterilor lui Liverpool

AM