Scumpirea masiva a politelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF – a publicat noile tarife de referinta RCA, iar acestea ar putea creste in 2023 cu pana la 40 la suta.

Noile tarife de referinta RCA, un barometru pentru consumatori in privinta preturilor finale la asigurarile auto in urmatoarele 6 luni, sunt mai mari pentru toti soferii, comparativ cu tarifele de referinta din luna august ori februarie 2022. In medie, cresterea ar fi de 15 la suta, insa in unele cazuri – tineri cu masini puternice – cresterea RCA ar putea fi si de 41 la suta. Tarifele de referinta au fost estimate (vezi foto) pentru fiecare segment de tarif, aferent urmatoarelor categorii de vehicule :

  1. Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri;
  2. Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri;
  3. Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara ataș;
  4. Tractoare rutiere;
  5. Autovehicule pentru transportul bunurilor;
  6. Remorci si semi-remorci;
  7. Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc.

Pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, segmentele de tarif au fost construite tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la:

– Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice);

– Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), tipul motorului (termic/electric), numarul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg).

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat, referindu-se la cresterea politelor RCA, ca piata este libera, dar ca in cazul in care se va stabili ca au existat intelegeri in spatele usilor inchise, autoritatile vor face investigatiile necesare.

Vezi si:  Cum trateaza doua metropole europene problema traficului alternativ

AM