BMW, tot mai multe masini electrice si cu hidrogen

Bayerische Motoren Werke AG – BMW – se asteaptă ca pana in a doua parte a deceniului vehiculele exclusiv electrice sa reprezinte peste 50 la suta din noile vanzari.

Este o tinta ambitioasa, care devanseaza obiectivul initial, anul 2030. Astfel, BMW a anuntat ca preconizeaza ca pana in 2025 vehiculele electrice sa reprezinte o patrime din noile vanzari BMW, ajungand la o treime pana in 2026. In ultimele trei luni ale anului trecut, livrarile grupului BMW au crescut cu 10,6 procente, dupa eliminarea blocajelor de aprovizionare produse din cauza anilor de pandemie COVID.

Din 2030, BMW preconizeaza sa aiba in productie o masina alimentata cu hidrogen in a doua parte a deceniului.

BMW a livrat anul trecut 215.755 vehicule BMW si MINI complet electrice, in crestere cu 107,7 la suta, comparativ cu 2021.

Directorul general BMW,  Oliver Zipse, sustinator infocat al tehnologiei pilelor de combustie cu hidrogen ca optiune alaturi de vehiculele alimentate cu baterii, a explicat ca nu exclude sa aiba in productie o masină alimentata cu hidrogen in a doua parte a deceniului.

„Vedem vehiculele alimentate cu hidrogen ca o completare semnificativa la mobilitatea electrica” –  a declarat Zipse la prezentarea rezultatelor anuale.

In prezent, compania testeaza in diverse tari modelul BMW iX5 Hydrogen, cu o autonomie de 500 km si capacitatea de realimentare in trei-patru minute.

BMW se asteapta anul acesta la o cerere stabila pe piata masinilor sale de lux, in pofida inflatiei ridicate si a majorarii dobanzilor. Totusi, compania anticipeaza o usoara scadere a inmatricularilor pe piata din Europa, in timp ce rivala Volkswagen previziona o crestere de peste 5 procente.

AM