Preturile RCA vor fi inghetate

Ministerul Finantelor a publicat un nou proiect de Hotarare de Guvern privind politele RCA. Reamintim ca, dupa dezbateri aprinse, Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF – proiectul initial, care prevedea cresteri uriase ale politelor RCA.

Potrivit noului document,  preturile vor fi inghetate, acestea urmand sa fie plafonate la nivelul tarifelor de prima proprii practicate de fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, tarife care in medie sunt mai mici decat tarifele de referinta publicate de ASF pe 7 martie 2023 pentru majoritatea categoriilor de vehicule.

Ministerul Finantelor prezinta inghetarea preturilor RCA ca fiind o solutie temporara, pentru 6 luni. In proiectul de Hotarare de Guvern se arata ca, in cazul autoturismelor detinute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referinta actual este mai mare decat prima medie RCA la nivelul pietei din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare. Variația medie (tarif de referinta 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12 la suta, in functie de capacitatea cilindrica a motorului si varsta asiguratului. Cea mai mare variatie, de aproximativ +64 la suta, se inregistreaza in cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică  mai mare de 2500 cmc, pentru asiguratii cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv).

„Avand in vedere cele prezentate, o solutie temporara pentru remedierea starii de fapt o poate constitui inghetarea temporara, pentru 6 luni, a tarifelor de prima practicate de catre asigurătorii RCA pentru contractele RCA incheiate ulterior datei intrarii in vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de prima proprii calculate si practicate de catre acestia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicarii tarifelor de referinta de catre A.S.F. in luna martie 2023, astfel fiind asigurata o dispersie a riscurilor la nivelul pietei de asigurari. Prin aplicarea acestei masuri se elimina potentialul impact negativ al cresterii preturilor inclusiv ca urmare a inflatiei si a luarii in calcul a ultimului tarif de referinta publicat de catre A.S.F. in luna martie 2023” – precizeaza ministerul de Finante.

Vezi si:  Salonul Auto de la Tokyo: sub presiune, producatorii japonezi fac trecerea la vehiculele electrice

AM