Utilizarea catalogului electronic in scolile din Romania

Ministerul Educatiei a pus în dezbatere publica un proiect de ordin de ministru privind standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic in şcolile – pilot.
Potrivit proiectului, aplicatia de catalog online este accesibila prin web, indiferent de dispozitivul utilizat: computer personal portabil, PC, tableta sau telefon, atat pentru adaugarea inregistrarilor legate de procesul educational aferent, cat si pentru consultarea notelor, a absentelor si a rapoartelor statistice.
Aplicatia dispune de autentificare cu utilizator si parola, urmand ca in cel mai scurt timp, cel tarziu in anul scolar 2023 – 2024, sa dispuna, cel putin, de un mecanism de tipul autentificare in doi factori, denumiti 2FA. Incepand cu anul scolar 2023-2024, autentificarea de acest tip include autentificare de tip utilizator + parolă + SMS sau cod OTP prin intermediul unei aplicatii specifice, precum authy, google authenticator, microsoft authenticator sau alte instrumente similar.
Totodata, copiile de siguranta ale inregistrarilor scolare denumite backup se fac automat in momentul salvarii acestora in cel putin doua surse de baze de date. Catalogul electronic se tipăreste, semneaza, avizeaza si arhiveaza de catre directorul unitatii de invatamant la finalul anului scolar.
Catalogul electronic va putea fi consultat de parinti si elevi
Documentul prevede ca editarea notelor/ calificativelor/ absentelor este permisa, pe baza de acces, doar cadrului didactic responsabil de disciplina/ modul. Elevii si parintii/ reprezentantii legali au drept de vizualizare a catalogului electronic in baza unor date de acces prestabilite, respectiv e-mail si parola.

AM