„Materiaroșie”, un supraconductor revolutionar

O echipa de cercetători a anuntat ca a creat un material supraconductor care functioneaza atat la o temperatura cat si la un nivel de presiune suficient de scazute pentru a fi utilizat efectiv in situatii practice, potrivit revistei Nature.

Materialul e o reusita in cautarea careia oamenii de stiinta se afla de mai bine de un secol, in incercarea de a realiza un material capabil sa transmită electricitate fara rezistenta si trecand de campuri magnetice din jurul materialului.

Materialul a fost denumit materieroşie (reddmatter), dupa culoarea sa si cu referire la un material din serialul SF Star Trek. S-a ajuns la acest nume in timpul procesului de creare, cand oamenii de stiinta au descoperit ca, in mod surprinzator, a devenit de un rosu foarte aprins in timp ce era creat.

Descoperirea acestui material ar putea duce la retele electrice capabile sa transmita energie in mod omogen, economisind pana la 200 de milioane de megawaţi pe ora, care sunt pierduti in prezent din cauza rezistentei. De asemenea, ar putea contribui la fuziunea nucleara, un proces mult asteptat care ar putea crea putere nelimitata.

Alte aplicaţii includ trenuri de mare viteza cu levitatie si noi tipuri de echipamente medicale.

Profesorul Dias si echipa sa au realizat materialul plecand de la un metal din categoria pamanturilor rare numit luteţiu, pe care l-au combinat cu hidrogen si o mica parte de azot. Acestea au fost lasate aă reactioneze doua-trei zile, la temperaturi ridicate.

Compusul creat era de un albastru intens. Apoi, a fost supus unei presiuni foarte mari, moment in care a trecut de la albastru la roz pe masura ce a ajuns la supraconductibilitate si apoi a devenit din nou de un rosu intens in starea sa metalica nesupraconductibila.

Vezi si:  Cum să alegi cele mai bune soluții software pentru afacerea ta

AM