Investițiile particulare în Inteligență Artificială, în scădere

Investiţiile private mondiale în inteligenţa artificială (IA) au scăzut în 2022 comparativ cu 2021 cu 26,7%, pentru prima dată într-un deceniu, într-un context în care creşte preocuparea legiuitorilor şi în care se înmulţesc publicaţiile despre această tehnologie, relatează agenţia EFE.

Conform ultimului raport al indicelui privind IA 2023, al Universităţii Standford (SUA), investiţiile au scăzut până la 91,9 miliarde de dolari.

Mai multe legi relaţionate cu IA

Deşi investiţiile private s-au redus, interesul guvernelor creşte. După o analiză a procedurilor legislative din 127 de ţări, acest raport semnalează că numărul proiectelor de lege legate de IA a crescut de la unul în 2016 la 37 în 2022.

Toate acestea în anul suspendării sistemului ChatGPT, al companiei americane OpenAI, care a făcut ca IA să înregistreze un autentic boom, în timp ce au apărut semnale de alarmă privind această tehnologie.

Un grup de oameni de ştiinţă au avertizat, într-un articol în revista Science, asupra riscurilor IA şi a posibilelor consecinţe catastrofale ale sale, totul după ce 5.500 de experţi din toată lumea au publicat o scrisoare deschisă în care militează pentru suspendarea pentru un timp a experimentelor cu IA mai puternică şi mai avansată, cea denumită „generativă”.

Agenţia Spaniolă pentru Protecţia Datelor a demarat investigaţii preliminare privind OpenAI pentru o posibilă încălcare a reglementărilor spaniole şi europene.

Italia a mers şi mai departe şi a blocat ChatGPT, considerând că nu a respectat legea protecţiei datelor consumatorilor.

Cu toate acestea, conform raportului, companiile care au integrat IA în ofertele lor comerciale au obţinut reduceri ale costurilor şi creşteri de venituri.

În ceea ce priveşte opinia publică referitoare la IA, aceasta variază mult, în funcţie de ţară, şi chinezii sunt mult mai pozitivi în legătură cu beneficiile produselor şi serviciilor de IA comparativ cu americanii.