Vorbind de fabrici si afaceri din tara, cu nume de rezonanta si succes international, primul gand se duce automat la marile firme din capitala. Nu este si cazul povestii de succes prezentata mai jos. O fabrica de mobilier si scaune de lemn din micutul si ilustrul sat Bucea din Cluj produce si trimite scaune si alte tipuri de mobilier in toata lumea, din Japonia, pana in Statele Unite si in aproape toate tarile din Uniunea Europeana.
Fabrica de scaune, ce implineste in 2013 nu mai putin de 133 de ani, este mai batrana decat orice locuitor din sat si continua sa opereze in aceleasi cladiri de zeci de ani, cladiri ce poarta patentul timpului si camufleaza comorile ascunse dincolo de portile invechite si paznicul obosit. Infiintata chiar inainte de 1900 de catre un locuitor nativ al satului Bucea, Timar Laszlo, aceasta a vazut doua razboaie si se poate lauda cu exporturi catre tari din Europa mai vechi decat majoritatea fabricilor moderne.
Aici, in fabrica ce a purtat poate tot atatea nume cati proprietari a avut, dar care se numeste in momentul actual Phoenix Bucea, un nume sugestiv pentru minunea care se petrece in interiorul sau, satenii din Bucea isi pun toata mandria. Fabrica produce scaune lemn de o calitate ce este apreciata in toata lumea, insa, asa cum este cazul cu marele valori si talente romanesti, mult mai putin in tara.
Desi in 1990 fabrica de lemn din Bucea inregistra cifre de profit intre 3 si 5 milioane de dolari, pana in 2010, cand a preluat-o actualul proprietar, locul se afla in paragina si avea o datorie la banca de peste 1 milion de euro. Numele de Phoenix Bucea a fost probabil inspirat si de aceasta revenire spectaculoasa. In momentul actual, fabrica nu mai are datorii, insa ar trebui sa produca cel putin dublul numarului de scaune de lemn pe care le produce in momentul actual pe luna penru a se putea considera in siguranta si pe profit.
Desi interesul de peste hotare pentru modele de scaune din lemn curbat, ce se construiesc si azi dupa modelele unui catalog al fabricii, vechi de peste 100 de ani, suportul din partea celor in masura sa repuna fabrica pe picioare lipseste cu desavarsire.
Daca Phoenix Bucea vor fi nevoiti sa isi inchida portile, Romania va pierde inca un exemplu al talentului, mestesugului si valorii romanesti. Este trist si in acelasi timp inadmisibil ca aceste scaune sa fie recunoscute pentru calitatea si maiestria cu care sunt executate doar peste hotare, pe cand in tara trec neobservate, iar numarul de comenzi este aproape insignifiant.
Pentru cei peste 60 de angajati, fabrica nu mai este demult un loc de munca, ci un stil de viata. Multi au imbatranit aici, si-au finisat mestesugul si au invatat meserie de la cei mai batrani, iar in momentul actual prelucreaza totul la fel cum se facea pe vremuri: slefuiesc, finiseaza, tamplaresc si monteaza totul din cateva bucati de lemn pentru scaunele de lemn care decoreaza restaurante in Japonia, insa in tara noastra nu au reusit sa ajunga mai departe decat in cateva centre pentru batrani.
Stiri asemanatoare:
De la start-up la corporație: Cum să alegi imprimanta potrivită pentru fiecare etapă a afacerii tale
Cum alegi cele mai potrivite accesorii excavator?
Sfaturi pentru alegerea pieselor de schimb de calitate pentru utilaje de construcții