Coreea de Sud vrea o piață europeană de armament : Romania nu sta pe ganduri

Coreea de Sud continuă să își sporească în mod activ prezența pe piața europeană de armament, în special în România, tara care a comandat sisteme de artilerie autopropulsate K9 și tancuri K2 – scrie publicatia franceza gagadget.com

În special, faimosul tanc Hyundai Rotem K2 a făcut recent obiectul unei demonstrații de tragere pe un teren de antrenament din România. Acest lucru demonstrează interesul serios al României pentru echipamentele militare coreene, ceea ce înseamnă că noi contracte comune ar putea fi semnate în curând.

Având în vedere că Bucureștiul a început să își exprime interesul pentru acest vehicul încă din 2022, aceste teste demonstrative indică faptul ca, probabil, in curand contractul va fi semnat.

Alegerea de către România a tancurilor K2 are la bază motive raționale, în special în ceea ce privește reducerea costurilor, având în vedere prețul ridicat al tancurilor americane Abrams. În plus, România va deveni noul operator al sistemului coreean de tunuri autopropulsate K9. Deși contractul nu a fost încă semnat, Hanwha este singurul ofertant pentru furnizarea a 54 de sisteme de artilerie care, potrivit informațiilor preliminare, va costa  751 de milioane de dolari.

De asemenea, România are în vedere achiziționarea de PFD-uri, în special de AS21 Redback si astfel ar putea deveni primul operator al acestui echipament din Europa.

MM