Anatomia ghetelor de fotbal şi de ce sunt atât de importante crampoanele

ghete de fotbal

Fotbalul este cel mai popular joc din lume, fiind un sport ce necesită un nivel înalt de agilitate, precizie, dar şi îndemânare. Fotbalul este urmărit cu interes, dar şi jucat de nenumărate persoane. Această disciplină sportivă necesită un echipament de fotbal bine pus la punct, nu doar pentru a oferi protecţia necesară jucătorilor, ci şi pentru performanţă.

O pereche de ghete de fotbal (mai multe modele aici: https://www.r-gol.com/ro/ghete-de-fotbal) este cu siguranţă cel mai faimos şi important element din echipament, acestea fiind îmbunătăţite considerabil de la an la an de producatori pentru a oferi un avantaj competitiv cât mai accentuat celor ce le poartă.

Purtarea ghetelor cu crampoane pentru teren sintetic poate spori substanţial performanţele sportive ale jucătorilor, de aceea atât cei profesionişti, cât şi amatorii aleg încălţăminte special concepută pentru a se bucura de o eficienţă şi o agilitate mult mai mare pe teren.

Examinarea componentelor cheie ce alcătuiesc ghetele de fotbal

 1. Croi – există două tipuri de ghete de fotbal, de cele mai multe ori clasificate în funcţie de înălţimea croiului, acestea fiind următoarele:
 • Croială înaltă – oferă o protecţie înaltă gleznelor, însă restricţionează mişcările;
 • Croială joasă – ghetele cu acest tip de croi sunt cele mai răspândite, lucru ce se datorează libertăţii generoase de mişcare pe care o oferă jucătorilor.
 1. Suprafaţa exterioară – acestă parte protejează piciorul şi este creată de cele mai multe ori din piele sau din materiale sintetice, precum acestea: https://www.r-gol.com/ro/ghete-fotbal-sintetic. Suprafaţa trebuie să ofere o rezistenţă crescută, dar şi să aibă o greutate redusă pentru a nu limita performanţele sportive.
 2. Branţ – ghetele de fotbal sunt echipate cu branţuri special concepute pentru a oferi un suport cât mai bun piciorului, fiind esenţiale pentru a creşte considerabil confortul purtătorului.
 3. Talpă intermediară – este partea centrală a acestui echipament de fotbal, fiind importantă pentru a oferi stabilitate şi confort.
 4. Talpă – una dintre cele mai importante componente ale unei ghete, talpa este echipată de cele mai multe ori cu crampoane, acestea fiind selectate în funcţie de tipul de teren şi de alţi factori ce ţin de umiditate şi sezon.
Vezi si:  Edi Iordănescu și-a adunat jucătorii

De ce sunt crampoanele esenţiale pentru ghetele de fotbal?

 • Aderenţă – fotbalul este un sport ce implică mişcări bruşte în diferite direcţii şi sprinturi rapide. Având în vedere acest lucru, crampoanele vor oferi aderenţa necesară pentru a alerga cu încredere şi precizie, fiind evitate în acest fel alunecările accidentale.
 • Îmbunătăţesc performanţele sportive – purtarea ghetelor cu crampoane pentru teren sintetic poate creşte semnificativ eficienţa jucătorilor, mărindu-le nu doar agilitatea şi viteză, ci şi echilibrul.
 • Scad riscul de accidentare – datorită stabilităţii crescute pe care le oferă, ghetele de fotbal cu crampoane pot reduce substanţial riscul de luxaţie şi de entorsă a gleznei.
 • Un control mai bun – mingea trebuie controlată cu precizie atunci când jucătorul aleargă, crampoanele oferindu-le acestora posibilitatea de a dribla şi a pasa mingea cu mai multă încredere şi uşurinţă.

Fotbalul este un joc foarte popular, de aceea tot mai multe persoane aleg să îl practice împreună cu prietenii, indiferent de vârstă sau locaţie. Ghetele de fotbal sunt unele dintre cele mai esenţiale elemente pentru acest joc, având un impact semnificativ nu doar asupra performanţelor jucătorului, ci şi asupra confortului.