Un ziar dispare la 145 de ani de la înființare

După 145 de ani de existenţă, cel mai vechi cotidian din Liechtenstein, Liechtensteiner Volksblatt, se închide, victimă a scăderii veniturilor din publicitate şi abonamente, relatează marţi France Presse.

„Soarta este pecetluită: Volksblatt este desfiinţat”, a anunţat marţi editorul Liechtensteiner Volksblatt AG, care va fi şi el închis.

Ziarul, fondat în 1878, îşi va înceta apariţia la începutul lunii martie, la o dată ce urmează a fi stabilită.

Decizia a fost luată în unanimitate marţi de adunarea generală a editurii, confruntată cu absenţa perspectivelor economice „pe termen lung” pe o piaţă atât de mică precum Liechtenstein, un principat de 160 km pătraţi şi 39.000 de locuitori, situat între Elveţia şi Austria.

Într-un comunicat, editura a reamintit că mediul s-a schimbat puternic în ultimii ani pentru presa scrisă, odată cu scăderea veniturilor din publicitate, din care „o parte considerabilă astăzi merg către companii precum Google şi Facebook”, şi reducerea constantă a abonamentelor pe hârtie.

Foarte puţini cititori au fost altfel dispuşi să plătească pentru conţinutul online, în timp ce creşterea „exorbitantă” a preţului hârtiei a contribuit la tulburarea perspectivelor.

Recent, tirajul Liechtensteiner Volksblatt a fost de doar 3.800 de exemplare, faţă de 9.000 în 2015, potrivit agenţiei de presă elveţiene ATS.

Un plan social a fost pus în aplicare pentru cei treizeci de colaboratori vizaţi şi s-a ajuns la un acord pentru ca abonaţii Liechtensteiner Volksblatt să poată primi acum celălalt mare cotidian al ţării, Vaterland.

Odată cu dispariţia Volksblatt, Partidul Cetăţenesc Progresist (FBP) – una dintre cele două formaţiuni care domină de decenii viaţa politică a principatului – „îşi pierde vocea”, scrie ATS.

Dar Vaterland, în mod tradiţional apropiat de celălalt mare partid, Uniunea Patriotică (VU), a dat asigurări că va avea o schimbare de stil pentru a se adapta noului peisaj media.

Vezi si:  Inimă sănătoasă de la o vârstă fragedă: rolul unui cardiolog pediatru

„După dispariţia Volksblatt, redacţia Vaterland a îmbrăcat rapid o haină nouă (statut editorial) şi acum vrea să informeze într-un mod obiectiv şi neutru faţă de partide”, şi-a anunţat cotidianul cititorii.