Zece lucruri despre regina Camilla

Camilla va fi încoronată regină pe 6 mai alături de regele Charles al III-lea, care îi este soţ de 18 ani. Este prima regină consoartă divorţată din Regatul Unit şi alte regate din Commonwealth. Prezentăm în continuare 10 momente-cheie din biografia ei, potrivit AFP.

17 iunie 1947: Se naşte la Londra Camilla Rosemary Shand, prima născută dintre cei trei copii ai lui Rosalind Cubitt, fiica unui baron, şi Bruce Shand, un ofiţer reprofilat în comerţul cu vin.

A crescut la ţară şi a avut, potrivit spuselor ei, o copilărie ”perfectă la toate nivelurile”. La 16 ani pleacă în Elveţia pentru a-şi completa educaţia (etichetă, gastronomie, bunele maniere) după care petrece şase luni la Paris ca să înveţe franceză şi literatura franceză la Institutul Britanic. Lucrează apoi ca secretară şi recepţionistă. Este pasionată de cai şi de grădinărit.

1970 : Scurtă idilă cu Charles, prinţ de Wales, care se termină anul următor când prinţul începe serviciul în Marina Regală.

4 iulie 1973: Camilla se căsătoreşte cu ofiţerul Andrew Parker Bowles. Cuplul are un fiu, Tom, născut în 1974, şi o fiică, Laura, născută în 1978.

29 iulie 1981: Charles se căsătoreşte cu Diana.

1986: Charles şi Camilla reiau relaţia romantică.

11 ianuarie 1995: Camilla divorţează, dar rămâne în termeni amiabili cu fostul ei soţ, care este invitat la ceremonia de încoronare.

28 august 1996: Charles şi Diana divorţează după ce se separaseră oficial în decembrie 1992. Diana moare pe 31 august 1997 într-un accident auto produs la Paris.

9 aprilie 2005: Camilla şi Charles se căsătoresc civil la primăria din Windsor. Regina nu este prezentă, dar organizează o recepţie la castel pentru cuplul căsătorit.

8 septembrie 2022: Camilla devine regină consoartă după ce Charles III accede la tron odată cu moartea mamei sale, Elisabeta a II-a. Elisabeta a II-a îşi exprimase cu câteva luni înainte ”dorinţa sinceră” ca această titulatură să fie acordată Camillei.

6 mai 2023: Ceremonia de încoronare la Abaţia Westminster alături de Charles al III-lea. Trei dintre cei cinci nepoţi al Camillei vor fi paji de onoare şi o vor ajuta să-şi poarte lunga trenă.