Parlamentul European legiferează Inteligența Artificială

Parlamentul European şi-a adoptat miercuri, la Strasbourg, poziţia de negociere referitoare la Legea privind inteligenţa artificială (IA) cu 499 voturi pentru, 28 împotrivă şi 93 abţineri, dând undă verde unor norme care îşi propun să garanteze o IA sigură şi transparentă.

Poziţia de negociere a PE va servi la discuţiile cu statele membre ale Uniunii despre forma finală a legii. Normele ar trebui să garanteze că IA dezvoltată şi utilizată în Europa respectă pe deplin drepturile şi valorile Uniunii Europene, inclusiv supravegherea umană, siguranţa, viaţa privată, transparenţa, nediscriminarea şi bunăstarea socială şi de mediu, informează un comunicat al PE.

Normele urmează o abordare bazată pe riscuri şi stabilesc obligaţii pentru furnizori şi pentru cei care implementează sisteme de IA, în funcţie de nivelul de risc pe care îl poate prezenta inteligenţa artificială. Astfel, sistemele de IA cu un nivel inacceptabil de risc pentru siguranţa oamenilor ar urma să fie interzise, precum cele care utilizează evaluarea comportamentului social (clasificând oamenii pe baza comportamentului social sau a caracteristicilor personale).

Eurodeputaţii au inclus în listă interdicţii referitoare la utilizările intruzive şi discriminatorii ale IA, cum ar fi utilizarea sistemelor de identificare biometrică la distanţă „în timp real” sau „ulterioară” în spaţii accesibile publicului sau sistemele biometrice de clasificare care folosesc caracteristici sensibile, precum genul, rasa, etnia, statutul de cetăţenie, religia, orientarea politică.

De asemenea, sunt vizate sistemele poliţieneşti bazate pe analiza predictivă, care pleacă de la profilare, localizare sau comportamentul infracţional anterior.

În aceleaşi timp, eurodeputaţii vor interzicerea sistemelor de recunoaştere a emoţiilor folosite la locul de muncă sau în cadrul instituţiilor de învăţământ, ori în domeniul aplicării legii sau al gestionării frontierelor sau a extragerii fără scop precis a datelor biometrice din imaginile faciale de pe internet sau înregistrări făcute de televiziunile cu circuit închis pentru a crea baze de date de recunoaştere facială.

Vezi si:  Se apropie era razboiului robotizat

Eurodeputaţii s-au asigurat că clasificarea aplicaţiilor cu grad ridicat de risc va include acum sistemele de IA care afectează în mod semnificativ sănătatea, siguranţa sau drepturile fundamentale ale oamenilor ori mediul înconjurător. Sistemele de IA folosite pentru a influenţa alegătorii şi rezultatul alegerilor şi în sistemele de recomandare utilizate de platformele de comunicare socială (cu peste 45 de milioane de utilizatori) au fost adăugate pe lista cu risc ridicat.

Furnizorii de sisteme de inteligenţă artificială de uz general – o branşă nouă, cu evoluţie rapidă în domeniul IA – vor trebui să evalueze şi să atenueze posibilele riscuri – faţă de sănătate, siguranţă, drepturile fundamentale, mediu, democraţie şi statul de drept – şi să îşi înregistreze modelele în baza de date a Uniunii înainte de a le lansa pe piaţa UE.