
Municipalitatea din Paris solicită celebrului cabaret Moulin Rouge să nu mai utilizeze şerpi într-unul dintre spectacolele sale, în timpul căruia mai multe exemplare ale unor specii protejate sunt scufundate într-un bazin cu apă, informează AFP.
Ca urmare a presiunilor făcute de asociaţiile pentru protecţia animalelor, municipalitatea solicită cabaretului ”să nu utilizeze animale sălbatice” în spectacolele sale, potrivit unei scrisori consultate de AFP.
În cadrul unui spectacol care se joacă zilnic, o dansatoare plonjează într-un bazin transparent şi manipulează pitoni de dimensiuni mari, care depun eforturi pentru a-şi menţine capetele la suprafaţa apei.
”Cele două specii utilizate în această parte a spectacolului, un piton indian şi un piton reticulat, originare din Asia de Sud-Est, sunt specii protejate şi înscrise în listele Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice (CITES)”, au scris adjuncţii edilului, cei care semnează scrisoarea.
Aceşti doi şerpi sunt animale terestre şi ”chiar dacă sunt bun înotători, această punere în scenă nu ţine cont de comportamentul natural al acestor specii, care rămân în continuare animale sălbatice, chiar dacă aflate în captivitate”, au mai spus ei.
La finalul lunii decembrie, Moulin Rouge a respins acuzaţiile de rele tratamente aplicate animalelor. Potrivit cabaretului, aceste reptile aparţin ”unei specii de piton înotător, care poate la fel de bine trăi într-un mediu acvatic, cât şi într-un mediu terestru”.
Primăria Parisului, care a adoptat în iulie 2021 o ”cartă a bunăstării animalelor”, a interzis prezenţa animalelor sălbatice în spectacolele care se desfăşoară în spaţii administrate de municipalitate, ceea ce nu este cazul Moulin Rouge, care este un spaţiu privat.
Cu toate acestea, în mai 2022, primăria a fost pusă în dificultate de prezenţa unui marabout, o pasăre sălbatică, într-o piesă de teatru produsă într-un spaţiu care îi aparţinea. Potrivit municipalităţii, acest teatru şi-a luat angajamentul că, pe viitor, nu va mai încălca regulile cartei.
Conflictul dintre Moulin Rouge și Primăria Parisului oferă o lecție esențială despre responsabilitatea noastră colectivă față de bunăstarea animalelor, indiferent de contextul spectaculos în care dorim să ne implicăm. Experimentând acest caz, devine clar că respectul pentru natura autentică a speciilor trebuie să primeze, iar deciziile luate în acest sens reflectă maturitatea unei societăți care pune preț pe etică și sustenabilitate. Oricât de tentant ar fi să folosim elemente captivante pentru atragerea publicului, succesul adevărat vine din inovație și empatie, nu din adaptarea artificială a naturii la dorințele noastre. Fiecare leu sau minut investit în a proteja și conservă fauna sălbatică contribuie la un viitor mai armonios și mai echilibrat pentru generațiile care urmează.
Stiri asemanatoare:
Fanii Oasis se plang de dificultati in procurarea biletelor
A murit Donald Sutherland
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, s-au mutat impreuna