Medicii, îngrijorați de succesul pe TikTok al unui medicament

Un antidiabetic face furori pe reţeaua socială TikTok, unde hashtagul #Ozempic a acumulat peste 500 de milioane de vizualizări, datorită proprietăţilor sale care ajută la slăbit, fenomenul provocând tensiuni în aprovizionare şi îngrijorând medicii, transmite vineri AFP.

„Am început Ozempic acum şase săptămâni”, povesteşte o utilizatoare americană de TokTok într-un clip video vizionat de aproape 100.000 de ori. În pantaloni mulaţi şi bustieră, tânăra, vizibil mai slabă comparativ cu fotografiile ei realizate „înainte”, continuă: „N-am făcut niciun exerciţiu, doar mi-am injectat produsul!”.

Ozempic, remediu miraculos? Acest produs injectabil este, de fapt, indicat pentru „tratamentul diabetului de tip 2 insuficient controlat” la adulţi, precizează laboratorul Novo Nordisk, care îl comercializează în Franţa din 2019.

Semaglutida, ingredientul său activ, acţionează ataşându-se de receptorii unui hormon care are rol în controlul glicemiei şi stimulează eliberarea de insulină atunci când nivelul de glucoză din sânge este ridicat.

De asemenea, încetineşte golirea stomacului, reducând astfel pofta de mâncare şi conducând la pierderi semnificative în greutate, în jur de 10% într-un an, notează AFP. O proprietate care i-a permis producătorului să obţină comercializarea semaglutidei în numeroase ţări, inclusiv în Statele Unite, la o doză mai mare şi sub o altă denumire, Wegovy, pentru tratamentul obezităţii.

În Franţa, Wegovy a primit un aviz favorabil de la Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS), pentru tratamentul obezităţii, la sfârşitul lunii decembrie. În prezent, este limitat persoanelor foarte obeze, cu o boală asociată.

În aşteptarea unei decizii din partea autorităţilor cu privire la preţul şi decontarea acestuia, Wegovy este livrat în sistem limitat, „spre deosebire de Ozempic, care este disponibil cu o reţetă obişnuită”, a declarat profesorul Jean-Luc Faillie de la Universitatea din Montpellier, Franţa.

Vezi si:  Prima asociatie din SUA a transportatorilor cu origini romanesti si moldovenesti

Rezultat: „farmaciştii au găsit reţete” de Ozempic pentru persoane fără diabet, precum şi „reţete falsificate, folosite de mai multe persoane”, a adăugat el.