
Aniversarea celor 174 de ani de la nasterea lui Eminescu a prilejuit elevilor care studiaza limba romana la Grupul Vatra si redactiei IR Junior a scolii, derularea unor ateliere dedicate poetului Mihai Eminescu si Zilei Culturii Nationale.
Cei mai mici dintre scolari au memorat strofe din poezia „Somnoroase pasarele” si au descoperit, prin joc, informatii despre marele poet. Elevii din grupa pregatitoare au realizat astfel o prezentare a „omului deplin al culturii romanesti”. In completarea acestei activitati, elevii cu varste mai mari au ales o prezentare a operei eminesciene. Astfel, ei au citit fragmente din poeziile sale, intelegand, astfel, cat romantic, uman, dar mai ales profund si sincer, era poetul Mihai Eminescu.
Grupul Vatra din Torino este cea mai mare scoala de dansuri traditionale romanesti din Diaspora. Incepand cu anul 2020, in aceasta scoala, copiii si adolescentii romani nascuti in Italia invata inclusiv limba romana si comunicare, un curs gratuit, sustinut de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Tot in cadrul scolii, isi desfasoara activitatea si redactia revistei bilingve IR, Inspiratie Romaneasca, o publicatie inregistrata la Tribunalul din Torino in anul 2021, prin care Grupul Vatra promoveaza activitatile proprii, precum si informatii care pun intr-o lumina frumoasa Romania si comunitatea romanilor din Piemonte, regiunea italiana in care locuiesc peste 138.000 de conationali. Revista are si un supliment: IR Junior. Acesta din urma este redactat chiar de copiii care studiaza limba romana la Grupul Vatra.
MM
Experiența festivităților dedicate lui Mihai Eminescu organizate de Grupul Vatra din Torino mi-a întărit convingerea că păstrarea și promovarea culturii române în diaspora este esențială pentru identitatea noastră. Implicarea copiilor și adolescenților în activități care îmbină educația cu tradițiile noastre le oferă ocazia nu doar să-și cunoască rădăcinile, dar și să le aprecieze și să le transmită mai departe. Acest tip de inițiativă ne amintește de importanța comunităților diasporene care devin adevărate bastioane ale culturalității într-un mediu străin. Într-o lume din ce în ce mai globalizată, păstrarea acestor legături culturale nu doar că ne oferă un sentiment de apartenență și mândrie, dar și oportunitatea de a arăta lumii întregi bogăția culturală a României.
Stiri asemanatoare:
Mutarea mobilei: Ce nu îți spune nimeni despre alegerea unei firme profesioniste
In căutarea fericirii: cum să trăim fericiți?
De ce romanii sunt din ce in ce mai atrasi de Olanda?