Tigarile electronice, aparute nu de mult pe piata romaneasca, au avut un debut aproape timid, vanzandu-se initial doar online. In ultimul an insa, popularitatea acestora a inregistrat o crestere uimitoare incurajand aparitia magazinelor specializate online si chiar in in mall-uri si centre comerciale.
In general, tigara electronica si accesorii pentru tigarile electronice se gasesc alaturi de produsele naturiste in plafare si mai nou, chiar si in cateva magazine de tutun. Acestea s-au facut usor cunoscute datorita modului simplu si eficient de functionare, dar mai ales al faptului ca privesc problema fumatului excesiv si a renuntarii la acest viciu dintr-o cu totul alta perspectiva. Tigara electronica ia in considerare un alt aspect al dependentei de tigari si anume miscarea ce le intra multor fumatori in reflex, aceea de a duce tigara la gura.
Plasturii cu nicotina sau altfel de produse de acest gen nu fac decat sa ajute in ceea ce priveste dependenta de nicotina, insa cei mai multi fumatori inlocuiesc gestul reflex din timpul fumatului cu diverse snacks-uri pentru a-si distrage atentia, de unde si mitul ca a renunta la fumat impune pericolul cresterii in greutate.
Tigara electornica se foloseste in acelasi mod ca si tigarile obisnuite, cu exceptia faptului ca acestea nu produc decat abur (cu diverse arome ce pot fi alese de utilizator) ce nu dauneaza nici utilizatorilor si, poate si mai important, nici persoanelor din jur. Astfel, tigarile electronice pot fi solutia ideala pentru proaspetii parinti, in mod special mamele, care doresc sa reduca sau sa renunte la tigari pentru a nu face rau bebelusului.
Sondaje recente arata ca numarul de fumatori care doresc sa se lase de fumat este anual in crestere, in anul 2012 spre exemplu, peste 67% din fumatorii de varsta medie intervievati au declarat ca vor sa se lase de fumat si peste 75% recunosc ca au incercat cu rezultate mai putin incurajatoare.
Tigarile electronice par sa schimbe situatia, popularitatea acestora fiind in continua crestere inca de la aparitie. Cifrele vanzarilor s-au dublat in Europa, unde in 2010 doar 3% din fumatori foloseau tigari electronice, pentru ca la inceputul lui 2013 procentul sa fi ajuns la 7%. In Marea Britanie, spre exemplu, se estimeaza ca in momentul actual intre 650.000 si 700.ooo de fumatori folosesc tigarile electronice pentru a inlocui partial sau in totalitate tutunul.
Nici Romania nu face exceptie, aici numarul de utilizatori fiind in continua crestere, procentele de vanzari confirmand acest lucru. In tara insa, ratiunile pentru care fumatorii aleg tigara electronica sunt mai mult financiare decat de sanatate. In conditiile in care un pachet de tigari a ajuns sa coste peste 12-13 lei, costul de utilizare al unei tigari electronice este cu mult sub jumatate. Aceasta si pentru ca orice tigara electronica achizitionata vine cu accesorii tigari electronice incluse, iar odata ce si acestea se uzeaza, rezerve pot fi cumparate separat, la preturi convenabile.
Aceste stiri nu pot decat sa bucure nefumatorii , in speranta ca, in curand, tigarile electronice ne vor scuti de fumatul pasiv cu care ne confruntam zilnic.
Stiri asemanatoare:
Efectele zgomotului si ecoului asupra vieții noastre de zi cu zi
Oamenii de știință dezvăluie: creierul nostru se poate conecta cu creierul câinelui
Cum stați cu banii în octombrie ? Depinde de zodie !