BBC l-a scos pe Gary Lineker de pe post

BBC a anunţat că a decis să-l retragă pe prezentatorul său vedetă Gary Lineker, după un tweet al fostului fotbalist englez care a comparat limbajul guvernului cu privire la refugiaţi cu cel din Germania anilor 1930.

”BBC a decis ca el (Gary Lineker) să se retragă din prezentarea emisiunii Match Of The Day până când vom avea un acord clar cu el în ceea ce priveşte utilizarea reţelelor sociale”, a comunicat BBC.

Grupul de radiodifuziune a precizat că a considerat că „activitatea recentă a domnului Lineker pe reţelele de socializare reprezintă o încălcare a politicii” postului.

După ce guvernul conservator a anunţat marţi un nou proiect de lege pentru a-i împiedica pe migranţii care sosesc peste Canalul Mânecii să ceară azil în Marea Britanie, Gary Lineker (62 de ani), foarte activ pe Twitter, a denunţat pe această reţea de socializare ”o politică crudă care îi vizează pe cei mai vulnerabili, într-un limbaj care nu se deosebeşte de cel folosit de Germania în anii 1930”.

Poreclit „Mr Nice” pentru comportamentul impecabil de-a lungul carierei sale, Gary Lineker, care a marcat 48 de goluri pentru Anglia până la retragerea sa din activitate, în 1994, a devenit între timp un prezentator vedetă şi îşi exprimă fără jenă poziţiile politice, în special anti-Brexit şi pro-migranţi. El a prezentat emisiunea Match Of The Day de la BBC din 1999.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a declarat sâmbătă că disputa din jurul lui Gary Lineker şi a postului public BBC este ”o problemă pentru ei, nu pentru guvern”, recunoscând că nu toată lumea va fi întotdeauna de acord” cu noua sa politică de azil, relatează PA Media/dpa.

Vezi si:  Anatomia ghetelor de fotbal şi de ce sunt atât de importante crampoanele

Comentând pentru prima dată de când BBC l-a retras pe Lineker de la Match Of The Day, prim-ministrul a declarat că speră că disputa poate fi „rezolvată în timp util”.

BBC a fost nevoit să reducă o mare parte din transmisiunile sportive de sâmbătă, deoarece prezentatorii au refuzat să lucreze, în semn de solidaritate cu Lineker, după ce BBC a încercat să îşi apere imparţialitatea scoţându-l pe acesta din emisie.