Air Moldova, faliment si restructurare

Operatorul aerian Air Moldova si-a  suspendat zborurile pana pe data de 15 mai si a cerut protectie juridica pentru faliment.

Decizia a fost luata pentru ca Air Moldova sa poata restructura compania, sub supravegherea instantei. Potrivit companiei, investitorii sunt gata sa dea bani pentru relansare, imediat ce instanta aproba restructurarea.

„Cu referire la sistarea zborurilor si vanzarilor de bilete, compania aeriana Air Moldova vine cu urmatoarele precizări:

  • Zborurile au fost sistate in perioada 2 mai 2023 pana la data de 15 mai 2023.
  • Pasagerii ale caror zboruri au fost anulate, au primit o notificare despre anulare pe adresa de email, introdusa la procurarea biletului. In acest caz pasagerul poate solicita rambursarea integrala a costului biletului, urmand instructiunile primite pe adresa email.
  • Pasagerii care nu au primit o notificare despre anularea zborului, pot solicita rambursarea costului biletului conform regulilor tarifului.

Air Moldova are probleme financiare care s-au acutizat in urma izbucnirii razboiului din Ucraina. Rusia si Ucraina erau destinatiile cele mai rentabile pentru Air Moldova. Firma de la care Air Moldova a inchiariat Airbus A319 si A320 a cerut inapoierea avioanelor din cauza instabilitatii din zona frontului. Iar avionul cu care a ramas Air Moldova, un A319 e blocat la Verona din luna martie.

Compania a incercat sa inchirieze aparate de zbor, insa contractele pe termen lung s-au dovedit greu de obtinut, intrucat firmele care inchiriaza avioane au deja foarte multe cereri, pentru ca se apropie sezonul estival.

AM