Vizitatorii capitalei opteaza pentru cazarea in regim hotelier

regim hotelier

Pe langa lovitura data intregului sector hotelier de lux din tara de catre criza financiara, o alta amenintare se ridica in ultimele luni dintr-o directie neasteptatata. Este vorba de cazarea in regim hotelier, iar cea mai pronuntata crestere a popularitatii acestia se poate observa pe sfarsit de 2012 si inceput de 2013 chiar in Capitala, acest lucru fiind o inca o lovitura la adresa marilor lanturi hoteliere din tara.

In perioada sarbatorilor de iarna de anul acesta, hotelierii se plangeau de un record minim de camere ocupate pentru acea perioada, pe cand proprietarii de garsoniere si apartamente inchiriate in regim hotelier Bucuresti numarau castigurile in lei si in valuta.

Intrebarea logica pe care proprietarii marilor hoteluri au inceput sa si-o puna in aceste conditii este „de ce acum?” si „de ce cazarea in regim hotelier?„. In scopul clarificarii acestor intrebari, in luna Februarie 2013 s-a organizat un sondaj de opinie pe un esantion de 2000 de turisti, atat din tara cat si straini. Peste 40% dintre cei intervievati au raspuns ca prefera inchirierea unui apartament sau a unei garsoniere in regim hotelier pentru un sejur de peste 5 zile si inca 20% declarau ca ideea le pare cu adevarat interesanta, insa isi doresc sa gaseasca mai multe oferte prin firme sau pe site-uri de specialitate, deoarece anunturile particularilor nu le inspira indeajuns de multa incredere.

Printre straini, un procent de 26% declarau ca prefera acest tip de cazare pentru calatoriile de afaceri, insa nu au gasit indeajuns de multe informatii in engleza despre oferta de cazare in regim hotelier Bucuresti. Turistii straini care totusi au inchiriat pe perioada sederii in capitala un apartament sau o garsoniera, au preferat zonele centrale si declarau ca au gasit oferta prin intermediul unor cunostinte din tara.

Vezi si:  Tratarea naturala a durerilor de cap, iata cateva alternative

Ceea ce ii nelinisteste pe hotelieri este faptul ca in ultima perioada, turismul in regim hotelier a inceput sa intre si pe piata de lux. Daca pana acum un an, la acest gen de inchirieri apelau in general turistii care ar fi optat pentru un hotel de 2-3 stele sau pentru pensiuni, in ultima perioada turistii hotelurilor de lux din capitala incep sa isi intoarca atentia catre apartamente de inchiriat in ansambluri rezidentiale noi sau in zona centrala. Aceste locuinte au finisaje de lux, toate facilitatile celui mai pretentios hotel (aer conditionat, internet, bucatarii si bai complet utilate, mobila de cea mai buna calitate), iar pretul ajunge adesea cu 30-40% mai ieftin decat cel al apartamentelor din hotelurile cu pretentii ale Bucurestiului.

In conditiile in care inchirerea in regim hotelier se dovedeste o afacere de succes in acesta perioada de criza, tot mai multi proprietari de apartamente isi incearca norocul pe acesta piata, renuntand la inchirierile pe temen lung.

Hotelierii se tem in mod justificat ca daca apar din ce in ce mai multe garsoniere si apartamente de inchiriat in regim hotelier si totodata, mai multe site-uri de specialitate cu informatii in limba engeleza, cifrele de afaceri vor continua sa scada in perioada ce urmeaza. In conditiile in care acest trend continua, vom vedea cat de curand ieftiniri in tarifele hotelurilor cu pretentii din Bucuresti si din restul tarii.

Pentru turisti, aceasta nu poate fi decat o veste buna, un turism de succes este un turism competitiv ce ofera toata gama de optiuni, tarife si facilitati pentru preferintele fiecarui tip de turist in parte.