Lipsa somnului ne face nefericiti si anxiosi

A fost publicat un studiu american, la care au participat si savanti europeni si care a durat peste 50 de ani, si care arata cat de important e somnul, atat pentru sanatatea fizica, dar si pentru cea psihica.

Lipsa somnului submineaza functionarea emotionala si creste riscul ca o persoana sa dezvolte anxietate si depresie, potrivit acestui studiu. De asemenea, somnul deficitar ne face frustrati, nefericiti, fara chef de viata si nemultumiti.

“In ziua de azi, cand oamenii dorm tot mai putin, cuantificarea efectelor lipsei somnului e esentiala pentru promovarea sanatatii psihologice. Acest studiu vine cu dovezi clare ca perioadele lungi in care nu dormim sau dormim insuficient ne influenteaza emotional in sens rau” – atrage atentia Cara Palma, coordonatorul studiului, director la catedra de Somnologie a Universitatii din Bozeman, Montana.

Au fost tinute sub observatie peste 5700 de persoane, in cadrul catorva studii, care au fost apoi unificate. Unii participanti au dormit insuficient o noapte sau mai multe. Altii au stat treji o perioada lunga de timp. Alte persoane dion studiu au fost trezite de mai multe ori pe noapte. Apoi s-au facut masuratori asupra tonusului fizic si a starii emotionale a participantilor.

Toti participantii au manifestat simptome sporite de anxietate, stari de ingrijorare si ritm accelerat al batailor inimii.

La nivel mondial s-a constatat ca peste 90 la suta dintre tineri si 30 la suta dintre adulti nu dorm suficient si din aceasta cauza pot sa apara diverse tulburari, fie acum, fie peste ani.

Ceea ce nu au reusit insa sa afle cercetatorii este de ce lipsa somnului ne afecteaza pe fiecare in mod diferit. Unii oamenii rezista bine la ore putine de somn, in timp ce altii se dau complet peste cap daca nu dorm suficient o noapte.

Vezi si:  Eşti în căutarea cadoului ideal? Laremagift.ro poate fi soluţia ta

AM