Când este necesar să-i faci o ecografie copilului tău?

candestenecesarsa-ifacioecografiecopiluluitau_

În prezent, metoda de diagnosticare prin ultrasunete a devenit fundamental importantă și sigură în depistarea diferitelor boli la copii. În cele ce urmează, descoperă când este indicată și cum să îți pregătești micuțul pentru această investigație:

Cum să pregătești corect copilul pentru o ecografie?

Pentru o ecografie, este necesar să discuți cu copilul și să urmezi câteva recomandări:

  • Ecografia abdominală se face strict pe stomacul gol: nu hrăni și nu-i da să bea apă copilului timp de 8-10 ore (pentru copiii mai mari de 7 ani) sau 6 ore (pentru copiii de la 1 la 6 ani);
  • Nou-născuților și copiilor de 1 an li se face ecografia în regim de screening fără pregătire specială, de obicei – după hrănire (bebelușii sătui dorm liniștiți);
  • Ecografia se efectuează cu vezica urinară plină;
  • Pentru copiii până în 3 ani de viață, la ecografie este recomandat să aduci jucăria preferată, pentru sugari – suzeta și sticluța cu băutură (mâncare).

Când este indicată ecografia pentru copilul tău?

Dacă copilul este bolnav, ecografia permite vizualizarea organelor interne, deoarece acesta adesea nu poate determina exact ce și unde îl doare. Este recomandat să începi printr-o vizită la o clinică de pediatrie Cluj în care ai încredere, care va determina ce gamă de investigații este indicată pentru copilul tău.

În principiu, pacienții vin la ecografie cu diverse tipuri de neplăceri și disconforturi. Cel mai des este vorba de durerile abdominale, apetitul slab, tulburările de tranzit intestinal (constipația), meteorismul, regurgitarea, eructațiile, mirosul neplăcut din gură.

În timpul examinării prin ultrasunete, adesea este necesar să se examineze diferite organe și sisteme, nu doar o anumită zonă. Dacă micuțul tău este neliniștit, doarme și mănâncă prost sau regurgitează, este necesar să nu te limitezi doar la examinarea abdomenului, ci și la cap, deoarece chiar problemele neurologice la sugari pot fi manifestate prin regurgitări și refuzul de a mânca.

Progresul tehnologic al aparaturilor specializate în ecografie face posibilă identificarea rapidă și eficientă a oricăror modificări care pot apărea la copii.

Așadar, diagnosticul prin ultrasunete este utilizat în pediatrie de peste 20 de ani și a câștigat o așa largă aplicare încât, astăzi, este imposibil de imaginat un control medical de înaltă calitate asupra sănătății copiilor fără diverse tipuri de ecografii.